*Γράφει ο Στέφανος Φυγετάκης Καθηγητής Φυσικής Aγωγής, Προπονητής σε δρόμους αποστάσεων, ορειβάτης και διασώστης

Το σκι είναι από τα πιο παλιά αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων. Στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένο τον χειμώνα. Ωστόσο, αν και στην Ελλάδα έχουμε πολλά βουνά, το σκι δεν γνωρίζει την ανάπτυξη που έχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε συγκριτικά λιγότερα χιονοδρομικά κέντρα και αν εξαιρέσουμε τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, των Καλαβρύτων, της Βασιλίτσας, του Πήλιου και του Καϊμακτσαλάν, τα υπόλοιπα είναι μικρά και με σχεδόν μηδενικές υποδομές. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα έχουμε μικρής διάρκειας χειμώνα, η παρατήρηση αυτή δεν ευσταθεί δεδομένου ότι και άλλες χώρες με μικρής διάρκειας χειμώνα έχουν αναπτύξει πολύ το τεχνητό χιόνι παρέχοντας τον σωστό εξοπλισμό στις πίστες. Είναι ορθότερο να πούμε ότι ο ορεινός τουρισμός στην Ελλάδα τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Εκτός από το σκι σε πίστες τελευταία έχει αναπτυχθεί και το σκι εκτός πίστας, που είναι πολύ όμορφο, άλλα φυσικά απαιτεί πολύ μεγαλύτερη πείρα, επειδή κρύβει πολλούς κίνδυνους. Ας μην ξεχνάμε ότι η διαφορά τού να προσπαθήσουμε να μάθουμε μόνοι μας σε σχέση με το να ξεκινήσουμε με κάποιον δάσκαλο είναι τεράστια. Με τον δάσκαλο μαθαίνουμε εξαρχής σωστά το άθλημα, ενώ χωρίς δάσκαλο υπάρχει πιθανότητα να τραυματιστούμε σοβαρά τόσο εμείς όσο και να χτυπήσουμε άλλους στην πίστα. Σχολές σκι υπάρχουν στα χιονοδρομικά κέντρα καθώς και καταστήματα που νοικιάζουν ή πουλούν τον κατάλληλο εξοπλισμό (πέδιλα, μπατόν, μπότες, δέστρες, μπουφάν και παντελόνια για σκι, σαλοπέτες κ.λπ.).

Στο εξωτερικό αντίθετα από την Ελλάδα, όλα είναι πολύ οργανωμένα γι’ αυτό όλο και περισσότεροι πηγαίνουν στις Αλπεις και στα Πυρηναία για μια εβδομαδιαία απόδραση με κέντρο ενδιαφέροντος το σκι.

Χιονοσανίδα με έμπνευση από το surf

Το snowboard (χιονοσανίδα) είναι ένα χειμερινό άθλημα με σκοπό την κατάβαση μιας χιονισμένης πλαγιάς, ενώ ο αθλητής στέκεται σε μια σανίδα και τα πόδια του είναι σχεδόν πάντα δεμένα πάνω σε αυτή. Ως άθλημα εμπνεύστηκε από το surf, το σκι και το skateboard και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από τη δεκαετία του 1970.

Από το 1998 έγινε επίσημα ολυμπιακό άθλημα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, ενώ το 2014 εντάχθηκε στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας. Περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα σε άνδρες και γυναίκες. Το half pipe που διεξάγεται σε ημικυλινδρική πίστα, τη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση που γίνεται σε πίστα με πόρτες και το snowboard cross που είναι ένας συνδυασμός ακροβατικών ικανοτήτων και δεξιότητας κατά την κατάβαση.

To snowboard στη χώρα μας είναι ένα αρκετά διαδεδομένο χειμερινό άθλημα και μπορεί κάποιος να το εξασκήσει και ως ψυχαγωγική δραστηριότητα δεδομένου ότι η χώρα μας έχει 20 χιονοδρομικά κέντρα με υπέροχη φυσική ομορφιά, αλλά και ως ανταγωνιστική δραστηριότητα καθώς κάθε χρόνο διεξάγονται αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα σε κάποια από αυτά. Τα πιο γνωστά είναι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που είναι το πιο σύγχρονο που διαθέτει η χώρα μας, της Βασιλίτσας στις πλαγιές της Πίνδου, του Καϊμακτσαλάν, τα 3-5 Πηγάδια το οποίο διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης, του Βελουχίου στο Καρπενήσι, των Καλαβρύτων και τέλος το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου.

Για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το snowboard αρκεί μόνο να έχει διάθεση καθώς τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως η σανίδα, οι μπότες, η μάσκα και το κράνος μπορεί να τα προμηθευτεί σε ένα από τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού που βρίσκονται κοντά ή μέσα στα χιονοδρομικά κέντρα. Αν αγαπάτε την ελευθερία, την αδρεναλίνη και τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το άθλημα καλό είναι να προμηθευτείτε τον δικό σας εξοπλισμό ο οποίος ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο όπου βρίσκεστε καθώς και το στυλ χιονοδρομίας που θέλετε να ακολουθήσετε.

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο άρθρο fitness του περιοδικού ygeiamou τεύχος ν.8 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής 30/10