*Γράφει ο Γιάννης Παπανικολάου, MSc Sport Science, με εξειδίκευση στην ποδηλασία

Τα οφέλη της ποδηλασίας είναι πολλά και τεκμηριωμένα. Σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική ζωή ωστόσο, επικρατούν αρκετές φήμες και εσφαλμένες απόψεις αναφορικά με την επίδραση της ποδηλασίας στην εύρυθμη στυτική λειτουργία.

Κατά πόσο αληθεύει ότι το ποδήλατο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή και να αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην προσωπική μας ζωή;

Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι πρώην Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής με μεταπτυχιακό στην Αθλητική Απόδοση (Brunel University), καθώς και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Προπονητικής Ποδηλασίας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Η αλήθεια είναι ότι πλέον γνωρίζουμε ότι η ποδηλασία όχι μόνο δεν απειλεί, αλλά βελτιώνει τη σεξουαλική μας ζωή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες ποδηλάτες. Τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η ποδηλασία κάνει καλό στη σεξουαλική ζωή. Να σημειώσουμε ότι αυτές δεν είναι νέες μελέτες, αλλά έχουν δημοσιευτεί εδώ και αρκετό καιρό και εξακολουθούν να ενημερώνονται σταδιακά.

Η φήμη για την επιβάρυνση που προκαλεί η ποδηλασία στην ερωτική ζωή βασίζεται στο γεγονός ότι συγκεκριμένα ανατομικά μέρη υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Δηλαδή, θεωρήθηκε ότι η πίεση στην περιοχή του καβάλου θα μπορούσε να επηρεάσει ορισμένες λειτουργίες της αναπαραγωγικής διαδικασίας, να οδηγήσει σε κόπωση, ακόμη και σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και επιθυμία.

Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που απομυθοποιούν και καταρρίπτουν τέτοιες θεωρίες για το ποδήλατο και το σεξ.

Τι δείχνουν τα δεδομένα; Από τα 4000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη για την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, το 63% ήταν ποδηλάτες και οι υπόλοιποι ασχολούνταν με άλλα αθλήματα. Πρωταρχικός στόχος ήταν να αναλυθούν οι συνέπειες της ποδηλασίας στην σεξουαλική τους λειτουργία. Οι ερευνητές δηλαδή εξέτασαν αν π.χ., η πίεση της σέλας επηρεάζει τη στύση, το ουροποιητικό σύστημα και τη σεξουαλική επιθυμία.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους λειτουργία. Οι απαντήσεις των ανδρών έδειξαν ότι η ποδηλασία δεν επηρέασε τη στύση ή το ουροποιητικό τους σύστημα καθώς και οτι παρατηρήθηκε μια βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε γενικότερη ευεξία και τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις απαντήσεις που δόθηκαν μεταξύ ποδηλατών και μη.

Στην πραγματικότητα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ποδηλάτες παρουσίασαν βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία, γεγονός που μάλλον προκάλεσε εντύπωση!

Επομένως  το ποδήλατο είναι ωφέλιμο για την υγεία συνολικά και όχι μόνο για την σεξουαλική υγεία.

Η ποδηλασία μάλιστα μπορεί να διορθώσει τα δεινά που προκαλεί η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή -οι κύριοι κίνδυνοι υγείας στις σημερινές ανεπτυγμένες κοινωνίες.  Το γεγονός ότι είναι ευεργετικό και για την ερωτική ζωή, αποτελεί ένα ακόμη καλό επιχείρημα για να κάνετε ποδήλατο χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε επίσης

Το άθλημα που δυναμώνει την καρδιά, θωρακίζει την άμυνα και βελτιώνει τον ύπνο

Φοβάστε να κάνετε ποδήλατο στην πόλη; Έτσι θα ποδηλατίσετε με ασφάλεια

Ποδηλασία: Καλύτερη ζωή σε δυο τροχούς!