«Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα της αλλεργίας τους έρχονται νωρίτερα κάθε χρόνο – δεν είναι στη φαντασία τους», λέει η δρ. Ruoyu Wu, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Πού οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, που δημοσιεύεται στο GeoHealth, ότι υπεύθυνη για τις αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι αποκλειστικά η γύρη, όπως πιστευόταν έως τώρα και εντοπίζει έναν ακόμη «ένοχο»: Τα σπόρια μυκήτων.
Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια, που απελευθερώνονται από μούχλα και μύκητες και είναι ικανά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, παρόμοιες με εκείνες που προκαλεί η γύρη. Η έκθεση σε αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορεί να οδηγήσει ορισμένα άτομα ακόμη και σε σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις. Μια αμερικάνικη επιδημιολογική μελέτη του 2023 με 1,6 εκατομμύρια συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% παρουσίαζε ευαισθησία σε μυκητιασικά αλλεργιογόνα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 55 σταθμούς μέτρησης γύρης που συνεργάζονται με το Εθνικό Γραφείο Αλλεργίας των ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν τις μετατοπίσεις στη δραστηριότητα των σπόρων. «Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να δείξουμε ότι η εποχή που εμφανίζονται οι σπόροι μυκήτων έχει αλλάξει και μάλιστα η αλλαγή είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο Kai Zhu, κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν. «Πρόκειται για μια μετατόπιση 3 εβδομάδων τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
Από την πλευρά της, η δρ. Wu σημείωσε ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με το κλίμα, τη θερμοκρασία και τα πρότυπα βροχόπτωσης είναι οι πιθανοί οδηγοί αυτής της εποχικής μετατόπισης. «Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι ασθενείς χρειάζεται ενδεχομένως να ξεκινούν τα φάρμακά τους ή άλλα προληπτικά μέτρα νωρίτερα», σχολιάζει.
Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Τα νέα συμπεράσματα είναι πιθανό να τροποποιήσουν τις πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης και τις οδηγίες που δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς τους.
Ο Yiluan Song, μεταδιδακτορικός συνεργάτης από το Michigan Institute for Data and AI in Society, τόνισε μια άλλη σημαντική πτυχή: Την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων. «Τα κτίρια και η βλάστηση είναι σημαντικές πηγές αερομεταφερόμενων σπόρων μυκήτων. Η διαχείριση της μούχλας στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έκθεσης», δήλωσε.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για το περιβάλλον;
Πέρα από την ανθρώπινη υγεία, η μελέτη ρίχνει φως και στις πιθανές οικολογικές συνέπειες. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί την κυκλοφορία των σπόρων μυκήτων νωρίτερα μέσα στο έτος, ενώ οι συνθήκες ξηρασίας μπορεί να καταστέλλουν τη συνολική παραγωγή τους. «Οι μύκητες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα φυσικά συστήματα. Βοηθούν στην αποσύνθεση οργανικών υλικών και στηρίζουν τα τροφικά πλέγματα. Εάν η κλιματική αλλαγή μειώσει την παραγωγή σπόρων, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρα οικοσυστήματα», υπογραμμίζει ο δρ. Song.
«Η μελέτη μας δίνει ένα σαφές μήνυμα για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τόσο την υγεία, όσο και τη φύση. Είναι άλλο ένα επείγον κάλεσμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης
Ο ένοχος που κρύβεται στη μύτη και πυροδοτεί άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα
Αλλεργίες: Ποιες οδηγούν σε άσθμα – Τι πρέπει να προσέχουν οι αλλεργικοί εν όψει καλοκαιριού