Η ακμή δεν αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό της εφηβείας. Αντίθετα, πολλοί ενήλικες συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ή την εμφανίζουν για πρώτη φορά στη μετέπειτα ζωή τους. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale αναδεικνύει μια σημαντική και λιγότερο διερευνημένη διάσταση της κατάστασης, συνδέοντάς την με την εμφάνιση προβλημάτων διατροφικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, οι ενήλικες με ακμή παρουσιάζουν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η συσχέτιση αυτή διατηρήθηκε ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές ή διαταραγμένη εικόνα σώματος. Συγκεκριμένα, η παρουσία ακμής συνδεόταν με 65% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μη υγιούς διατροφικής στάσης.
«Διαπιστώσαμε ότι η ακμή σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην πρόσληψη τροφής στους ενήλικες στις ΗΠΑ. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα των συγκεκριμένων ατόμων, με προσοχή και στα ψυχολογικά προειδοποιητικά σημάδια», δήλωσε ο Δρ. Jeffrey Cohen, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Προγράμματος Θεραπείας Ψωρίασης στην Ιατρική Σχολή του Yale.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 7.400 ασθενείς με ακμή και τα συνέκρινε με περισσότερους από 207.000 ενήλικες χωρίς την πάθηση. Όπως διαπιστώθηκε, η εν λόγω δερματική κατάσταση ενδέχεται να λειτουργεί ως επιβαρυντικός ψυχολογικός παράγοντας -ιδιαίτερα σε άτομα που ήδη βιώνουν εσωτερικές συγκρούσεις ή ψυχική δυσφορία. Η δερματική αυτή πάθηση μπορεί να ενισχύσει την ανασφάλεια γύρω από την εξωτερική εμφάνιση και να οδηγήσει σε διαστρεβλωμένες αντιλήψεις, όπως η υπερεκτίμηση του σωματικού μεγέθους, καθώς και σε συμπεριφορές όπως ο περιορισμός στην κατανάλωση τροφής: στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη διατροφικών δυσλειτουργιών.
Ο Δρ. Cohen επισήμανε ότι η μελέτη εστίασε αποκλειστικά σε ενήλικες άνω των 18 ετών, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη πιο αξιοσημείωτα, καθώς τόσο η ακμή όσο και οι διατροφικές διαταραχές συχνά θεωρούνται ζητήματα της εφηβείας. «Τα στοιχεία μας αναδεικνύουν την πιθανή σημασία της ως παράγοντα κινδύνου για προβλήματα διατροφικής φύσεως, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες σε ευρύτερο ηλικιακό φάσμα», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Διατροφικές διαταραχές: Μετά την εφηβεία οι 2 επικίνδυνες φάσεις που απειλούν τις γυναίκες
Νέες και παλιές διατροφικές διαταραχές: Ο ρόλος των γονέων και των social media – Ο ειδικός εξηγεί