Η διαμόρφωση των δωματίων στο σπίτι μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στα άτομα με άνοια. Στην επίσημη σελίδα του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS), υπάρχει ειδική αναφορά για το πώς η διαρρύθμιση και τα αντικείμενα μπορεί να «παίζουν» με τη μνήμη που σβήνει, τη σύγχυση και τη δυσκολία μάθησης και προσαρμογής που χαρακτηρίζει τα άτομα με τη διαταραχή. «Αν και δεν συστήνονται οι μεγάλες αλλαγές στο σπίτι από τη μια μέρα στην άλλη, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία θα βοηθήσουν κάποιον με άνοια να διατηρήσει την αυτονομία του το σπίτι» σημειώνεται.

Οι ενοχλητικές αντανακλάσεις

«Η πρώτη φορά που είδα τη μαμά με τη νέα της “φίλη” ήταν πριν από περίπου έξι μήνες. Τέντωσα το κεφάλι μου από την πόρτα της κουζίνας και την είδα μπροστά στον καθρέφτη του διαδρόμου. “Μαμά, έτοιμο το φαγητό”, είπα χαρούμενα. Γύρισε προς το μέρος μου και μετά προς τον καθρέφτη: ‘Έλα!” παρακάλεσε και έκανε μια παύση. “Δεν θα έρθεις;” ρώτησε τον καθρέφτη. Ύστερα γύρισε ξανά σε μένα, σήκωσε τους ώμους και είπε “Δεν θα έρθει”» θυμάται η Lickety Glitz για τη φιλία της ανοϊκής της μητέρας με την κυρία στον καθρέφτη σε ένα της post στον ιστότοπο της Eταιρείας Alzheimer της Βρετανίας.

Το NHS αναφέρει ότι οι καθρέφτες και άλλες ανακλαστικές επιφάνειες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στα άτομα με άνοια, συστήνοντας την κάλυψη ή αφαίρεσή τους αλλά και το τράβηγμα των κουρτινών όταν οι συνθήκες φωτισμού επιτρέπουν την αντανάκλαση στο τζάμι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η αδυναμία των ατόμων με άνοια να καταλάβουν ότι βλέπουν το είδωλό τους, με αποτέλεσμα να νιώσουν απειλή από τον «ξένο» που εμφανίστηκε ξαφνικά κοντά τους, να αντιδράσουν άσχημα και να μην μπορούν να ηρεμήσουν. Ο φόβος για τους καθρέφτες, αναφέρουν ειδικοί, θα μπορούσε να αποτελεί και έναν από τους λόγους που κάποιοι ηλικιωμένοι με άνοια αρνούνται να κάνουν μπάνιο.

Μπορεί ωστόσο η εικόνα τους στον καθρέφτη να μην προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, όπως δηλαδή στην περίπτωση της μητέρας της Glitz ή στους ασθενείς μιας παλιάς μελέτης του 1996 στο International Journal of Nursing Practice.

Photo: Shutterstock

4 χρήσιμα tips

  1. Αφαιρέστε τους περιττούς καθρέφτες, όπως αυτούς στο δωμάτιό τους, και όλους τους διακοσμητικούς καθρέφτες γύρω από το σπίτι.
  2. Γυρίστε από την άλλη πλευρά καθρέφτες που στέκονται σε πόδια και καλύψτε τους επιτοίχιους.
  3. Τραβήξτε όλες τις κουρτίνες των παραθύρων πριν δύσει ο ήλιος.
  4. Μπορείτε να κρύψετε τους καθρέφτες με αφίσες που απεικονίζουν ήρεμα θέματα όπως φυσικά τοπία, σίγουρα όχι έντονα μοτίβα και ρίγες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Τέλος, ένα ακόμα αντικείμενο που χρειάζεται προσοχή είναι η τηλεόραση. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό “Alzheimer’s Disease International” τα άτομα με άνοια μπορεί να γίνουν αδρανή και παθητικά, να περνούν ώρες μπροστά στην τηλεόραση, να διαταραχθεί έτσι η ρουτίνα του ύπνου ή να χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ποιες αλλαγές στη συμπεριφορά προμηνύουν τη νόσο

Άνοια: Αυτό είναι το πρώτο σημάδι που αποκαλύπτει ότι χάνουμε το μυαλό μας

Άνοια: 4 μικρές αλλαγές στο περπάτημα αποκαλύπτουν τη διαταραχή