Περίπου 4 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήττονται από τη δυσκοιλιότητα, μια κατά τ’ άλλα κοινή πλην επώδυνη πάθηση, ενώ αντίστοιχα ένας στους πέντε Έλληνες έχει αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, σύμφωνα με έρευνες του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Πιο ανησυχητικό βέβαια θεωρείται το γεγονός ότι έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης, όπως η αύξηση των φυτικών ινών ή η λήψη κάποιου φαρμάκου, μια νεφρολόγος από τη Σιγκαπούρη δίνει μια ευκολότερη λύση: να αλλάξουμε τον τρόπο που καθόμαστε στη λεκάνη της τουαλέτας κατά την αφόδευση. Μέσα από το βίντεο που ανέβασε στο TikTok, το οποίο έχει ήδη λάβει εκατομμύρια προβολές και θετικά σχόλια, η ίδια δείχνει έναν εγγυημένο τρόπο για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σταυρώσετε το ένα πόδι πάνω από το αντίθετο γόνατο και να το φέρετε προς τον μηρό, γυρνώντας τον κορμό προς το λυγισμένο γόνατο και κοιτώντας προς τα πίσω:

@sadovskaya_doctor What to do if you’re constipated and can’t poop? Try this position, it will help you to poop fast. #healthypooping #poopfast #constipationhelp ♬ original sound – Jazzzz

Σύμφωνα με τα σχόλια, την κίνηση έχουν δοκιμάσει ήδη πολλοί θεατές του βίντεο, επιβεβαιώνοντας πως αυτή η καθιστή θέση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Πώς σχετίζεται η δυσκοιλιότητα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Όσον αφορά τη συσχέτισή της με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, έχουν εμφανιστεί ενδείξεις, αλλά τα συμπεράσματα είναι διφορούμενα.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι η δυσκοιλιότητα, η οποία ορίζεται ως λιγότερες από τρεις αναφερόμενες κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα, συνδέεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αντίστοιχα, μια διαφορετική έκθεση στο ίδιο περιοδικό διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 1,78 φορές υψηλότερος για τους ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα και ο κίνδυνος ανάπτυξης καλοήθων όγκων ήταν 2,7 φορές υψηλότερος. Επιπλέον, μια διαφορετική μελέτη στο Clinical Gastroenterology and Hepatology ανέφερε 10% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα.

Η συσχέτιση αυτή, ωστόσο, εξαλείφθηκε όταν συγκρίθηκε με τα αδέλφια των υποκειμένων της μελέτης που επίσης είχαν δυσκοιλιότητα, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μέρος της συσχέτισης θα μπορούσε να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Η πάθηση σχετίζεται βέβαια και με ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι τα άτομα με συχνή δυσκοιλιότητα είχαν αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκοιλιότητα: Πλάνο 3 εβδομάδων ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου

Κατάθλιψη και δυσκοιλιότητα: Η θεραπεία που αντιμετωπίζει και τα δυο

Έξι τρόφιμα που αγαπούν το έντερο και νικούν τη δυσκοιλιότητα