Σοβαρά κενά στις γνώσεις των Ευρωπαίων για το ουροποιητικό σύστημα αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU). Μάλιστα έδειξε ότι οι γυναίκες ξέρουν περισσότερα για το ουροποιητικό των ανδρών απ’ ό,τι οι ίδιοι, ενώ εκείνοι συχνά αγνοούν ακόμα και τα συμπτώματα των πιο βασικών ουρολογικών παθήσεων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.500 άτομα από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία. Στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, λιγότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες ήξεραν με τι ακριβώς ασχολείται ένας ουρολόγος ιατρός, ενώ άγνωστη ήταν η ακριβής θέση του προστάτη για το 17% έως 34% των ερωτηθέντων (ανάλογα με τη χώρα). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, εξάλλου, δεν ήξεραν αν και πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν προβλήματα όπως οι ουρολοιμώξεις, η ακράτεια ούρων ή η νυκτουρία, ενώ πολλοί δεν γνώριζαν ούτε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα από το ουροποιητικό.

O χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας λύνει όλες τις απορίες μας.

Ποιος είναι ο κύριος ρόλος της ουροδόχου κύστης;

Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και φθάνουν στην ουροδόχο κύστη μέσω δύο σωληνίσκων, που λέγονται ουρητήρες. Όταν γεμίσει η κύστη, οι νευρικές απολήξεις του τοιχώματός της στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να πάμε στην τουαλέτα. Όταν πάμε, οι μύες της κύστης εξωθούν τα ούρα στην ουρήθρα απ’ όπου και αποβάλλονται.

Όταν είναι άδεια η ουροδόχος κύστη, τι μέγεθος έχει;

Η κύστη είναι ένας εύκαμπτος ασκός, που έχει μέγεθος αχλαδιού όταν είναι άδεια και μέγεθος μεγάλου γκρέιπφρουτ όταν είναι γεμάτη.

Ποια είναι η μέγιστη ποσότητα ούρων που φυσιολογικά χωρά η ουροδόχος κύστη;

Η ουροδόχος κύστη δέχεται μικρές ποσότητες ούρων κάθε 10-15 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ποσότητα ούρων που μπορεί με άνεση να δεχτεί και να κρατήσει για χρονικό διάστημα 2-5 ωρών είναι 1,5-2 φλιτζάνια ούρα (αντιστοιχούν σε 400-500 ml). Η ανάγκη για ούρηση συνήθως δημιουργείται ότι η κύστη είναι κατά το ήμισυ γεμάτη.

Ο μέσος ενήλικας παράγει 2,8 λίτρα ούρα την ημέρα;

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει καθημερινά 1,4 λίτρα ούρων κατά μέσο όρο. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τα υγρά που καταναλώνουμε μέσω των ροφημάτων και των τροφίμων. Επιπλέον, η ποσότητα των ούρων που παράγεται το βράδυ είναι περίπου η μισή από αυτή που παράγεται την ημέρα.

Τα ούρα φυσιολογικά περιέχουν μικρόβια;

Τα ούρα φυσιολογικά αποτελούνται από νερό, άλατα και υποπροϊόντα του μεταβολισμού, αλλά δεν περιέχουν βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να αδειάζουμε την κύστη από τα ούρα;

Όπως προαναφέρθηκε, η ανάγκη για ούρηση δημιουργείται όταν η κύστη είναι μισογεμάτη, επομένως αν ένα άτομο πίνει αρκετά υγρά θα αποβάλλει τουλάχιστον 6 φορές από 200-250 ml ούρα. Αν νιώθετε σπανιότερα ανάγκη για ούρηση, δεν πίνετε αρκετά υγρά. Και αν πηγαίνετε πάνω από 8 φορές την ημέρα, μπορεί να πίνετε πάρα πολλά ή να καταναλώνετε πολλά ροφήματα με καφεΐνη (είναι διουρητική) ή να παίρνετε διουρητικά φάρμακα.

Αν κάποιος «κρατά» τα ούρα του πολλές ώρες, υπάρχει κίνδυνος να «σκάσει» η κύστη;

Μπορεί να νομίζετε ότι θα «σκάσει» η κύστη σας, αλλά είναι πολύ δυνατή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να συγκρατήστε. Αντιθέτως, δεν πρέπει ποτέ να το κάνετε διότι αφενός υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος», αφετέρου υπάρχει κίνδυνος ουρολοίμωξης (κυρίως στις γυναίκες).

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην κύστη;

Η υπερκατανάλωση όξινων τροφίμων, όπως οι τομάτες, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη, κυρίως αν πρέπει να ουρείτε συχνά ή αν πονάτε ή νιώθετε αίσθημα πίεσης. Το αλκοόλ, η καφεΐνη, η σοκολάτα, τα μπαχαρικά, τα ροφήματα με ανθρακικό, οι πίκλες και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η κύστη γεμίζει πιο γρήγορα καθώς μεγαλώνουμε;

Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός παράγει μικρότερη ποσότητα από μία αντιδιουρητική ορμόνη που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, με συνέπεια αυξημένη παραγωγή ούρων το βράδυ. Επιπλέον, φθίνει σταδιακά η ικανότητα της ουροδόχου κύστεως να συγκρατεί τα ούρα. Καλό είναι να περιορίζετε την πρόσληψη υγρών τις 2 τελευταίες ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο, καθώς και να διατηρείτε χαμηλή την κατανάλωση αλκοόλ ή ροφημάτων με καφεΐνη μετά τις 5 το απόγευμα.

Η υπερδραστήρια κύστη είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής:

Το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστεως προσβάλει έναν στους οκτώ άνδρες και μία στις έξι γυναίκες, ιδίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Προκαλεί επιτακτική ούρηση, συχνουρία, νυκτουρία (ο ασθενής ξυπνά το βράδυ για να ουρήσει) και επείγουσα αναγκαστική ούρηση. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπισή του.

Η διαφυγή μικρής ποσότητας ούρων κατά το φτάρνισμα, είναι φυσιολογική ένδειξη της ηλικίας;

Η επίμονη, συνεχής διαφυγή μικρής ή μεγάλης ποσότητας ούρων κατά το γέλιο, τον βήχα, όταν σηκώνουμε βάρος κ.λπ. δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να αξιολογείται από τον ουρολόγο ιατρό.

Από τι προκαλούνται οι περισσότερες ουρολοιμώξεις;

Οι ουρολοιμώξεις συνήθως προκαλούνται από βακτήρια (στο σχεδόν 90% από το κολοβακτηρίδιο ή e.coli, που φυσιολογικά υπάρχει στο έντερο των ανθρώπων). Εννέα φορές στις δέκα η λοίμωξη εντοπίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό και κυρίως στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα). Η κυστίτιδα πολύ σπάνια προκαλεί πυρετό: τα κύρια συμπτώματά της είναι συχνουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση και πόνος ή αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά. Αν η λοίμωξη επεκταθεί στους νεφρούς θα προκαλέσει πυελονεφρίτιδα. Εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η πυελονεφρίτιδα συχνά προκαλεί και υψηλό πυρετό (πάνω από 38° C), ρίγος, κακουχία και πόνο στην πάσχουσα νεφρική χώρα.