Μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στην κινεζική βοτανοθεραπεία για περισσότερες από δύο χιλιετίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ο λόγος για τη χρήση της γλώσσας ως διαγνωστικού εργαλείου για τον εντοπισμό διάφορων παθήσεων.

Τα διαγνωστικά συστήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα κερδίζουν δημοτικότητα παγκοσμίως. Μια μελέτη, που δημοσιεύεται στο AIP Conference Proceedings και διεξήχθη από ερευνητές του Middle Technical University (MTU) και του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) παρέχει τώρα περαιτέρω στοιχεία για την αξιοσημείωτη ακρίβεια αυτής της τεχνολογίας στον εντοπισμό ασθενειών.

Η ομάδα μελέτης αξιοποίησε μια USB web κάμερα και έναν υπολογιστή για να συλλέξει εικόνες από τη γλώσσα μιας ομάδας ασθενών, εστιάζοντας σε 50 άτομα που έχουν διαγνωστεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια και η αναιμία. Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτές τις εικόνες με 9.000 εικόνες γλώσσας, που περιλαμβάνονταν σε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων.

Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, οι ερευνητές πέτυχαν ποσοστό διαγνωστικής ακρίβειας 94%, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εργαστηριακά αποτελέσματα. Το σύστημα δημιουργούσε αυτόματα φωνητικά μηνύματα, στα οποία περιγράφονταν το χρώμα της γλώσσας, καθώς και η ανιχνευμένη ασθένεια, τα οποία εστάλησαν είτε στον ασθενή, είτε στον καθορισμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

«Πριν από χιλιάδες χρόνια, η κινεζική ιατρική πρωτοστάτησε στην πρακτική της εξέτασης της γλώσσας, με στόχο την ανίχνευση ασθενειών», λέει ο Ali Al-Naji, επίκουρος καθηγητής στο MTU και το UniSA. «Η συμβατική ιατρική έχει από καιρό υποστηρίξει αυτή τη μέθοδο, αποδεικνύοντας ότι το χρώμα, το σχήμα και το πάχος της γλώσσας μπορούν να αποκαλύψουν σημάδια διαβήτη, ηπατικά προβλήματα, κυκλοφορικά και πεπτικά προβλήματα, καθώς και αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις».

«Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, νέες μέθοδοι για τη διάγνωση της νόσου από την εμφάνιση της γλώσσας γίνονται πλέον εξ αποστάσεως, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και κάμερας, έστω κι αν πρόκειται για smartphone. Η υπολογιστική ανάλυση της γλώσσας είναι εξαιρετικά ακριβής και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξ αποστάσεως διάγνωση ασθενειών με ασφαλή, αποτελεσματικό, εύκολο, ανώδυνο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο», εξηγεί ο δρ. Al-Naji.

Ο ειδικός προσθέτει ότι διαφορετικές ασθένειες εκδηλώνουν διαφορετικά χρώματα στη γλώσσα: Οι ασθενείς με διαβήτη συχνά εμφανίζουν κίτρινη γλώσσα, ενώ οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να έχουν μοβ γλώσσα με παχιά, λιπαρή επικάλυψη. Οι ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό, από την άλλη, μπορεί να εμφανιστούν με κόκκινη και στραβή γλώσσα.

Μια ξεχωριστή μελέτη του 2022 στην Ουκρανία εξέτασε εικόνες γλώσσας 135 ασθενών με COVID, χρησιμοποιώντας smartphone. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 64% των περιπτώσεων ήπιας λοίμωξης εμφάνιζαν ανοιχτό ροζ γλώσσα, το 62% των περιπτώσεων με μέτρια συμπτώματα παρουσίαζαν κόκκινη γλώσσα και το εντυπωσιακό 99% των σοβαρών λοιμώξεων από COVID συσχετίστηκαν με σκούρα κόκκινη γλώσσα.

Προηγούμενες έρευνες που χρησιμοποιούν διαγνωστικά συστήματα γλώσσας έχουν εντοπίσει αποτελεσματικά καταστάσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα, ο διαβήτης και η νόσος του θυρεοειδούς.

«Μπορούμε να διαγνώσουμε με ακρίβεια 80% περισσότερες από 10 ασθένειες που προκαλούν μια ορατή αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας. Στη μελέτη μας επιτύχαμε ακρίβεια 94% με τρεις ασθένειες, επομένως υπάρχει η δυνατότητα να τελειοποιήσουμε αυτήν την έρευνα ακόμη περισσότερο», καταλήγει ο δρ. Al-Naji.

Διαβάστε ακόμη:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό τεστ που κάνει διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια

Άνοια: Οι αλλαγές στην ομιλία που «προδίδουν» τον τύπο της νόσου

Αγχώδεις διαταραχές: Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει το άγχος; Η απάντηση θα σας εκπλήξει