Δεν είναι λίγοι εκείνοι με συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα, πυρετό και αίσθημα κακουχίας που πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν να πάνε στη δουλειά και να εργαστούν κανονικά. «Ακόμα κι αν νομίζετε πως μπορείτε να πάτε στη δουλειά αν έχετε κρύωμα ή γρίπη, ωστόσο πρέπει να σκεφτείτε και τους υπόλοιπους τους οποίους μπορεί να κολλήσετε. Βλέπω αρκετούς ασθενείς των οποίων οι δουλειές και το άγχος τους αποτρέπουν να μείνουν στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι», αναφέρει η Δρ. Robin Wigmore, η οποία είναι γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

«Αλλά οι ιώσεις όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι μεταδοτικές, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να σκέφτεστε και την υγεία των συναδέλφων σας», αναφέρει η Δρ. Wigmore. Για να λάβετε μία σωστή απόφαση, πρώτα σκεφτείτε πόσες μέρες νιώθετε άρρωστοι. «Είστε πιο ευάλωτοι στις πρώτες 48 ώρες», εξηγεί η Δρ. Wigmore. Συχνά δε ο ιός έχει εισβάλλει στον οργανισμό σας προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Καλό θα ήταν λοιπόν με τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας να μείνετε στο σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της διασποράς των ιών και θα σας επιστρέψει να ξεκουραστείτε, να αποφύγετε τυχόν αφυδάτωση και να προσέξετε τον εαυτό σας.

Καλό είναι ακόμη να αναρωτηθείτε αν τα συμπτώματά σας είναι επίμονα. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα από το βήχα ή το φτάρνισμα, ενώ ορισμένα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες όπως οι πάγκοι της κουζίνας, τα πόμολα και τα τηλέφωνα ακόμη και για 24 ώρες.

«Σαν γενικό κανόνα, αν έχετε παραγωγικό βήχα, συνάχι, πυρετό ή πόνο, θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι», συμβουλεύει η Δρ. Wigmore.

Αν έχετε απλά συνάχι χωρίς πόνο ή πυρετό τότε μπορεί απλά να υποφέρετε από κάποια αλλεργία ή ένα ελαφρύ κρυολόγημα. Ένας ξηρός τύπος βήχα μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια αλλεργία. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να πάτε στην εργασία σας», προσέθεσε η ειδικός. «Αλλά αν το συνάχι συνοδεύεται από παχύρρευστη, κίτρινοπράσινη βλέννα, τότε αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι το σώμα σας παλεύει με μία ασθένεια», σημείωσε η Wigmore. «Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να μείνετε στο σπίτι σας».

Ακόμη μείνετε στο σπίτι και φροντίστε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αν σας πονάει ο λαιμός σας, έχετε πονοκέφαλο ή παρατηρείτε λευκά στίγματα στο πάνω μέρος των αμυγδαλών. Αυτή η εικόνα πιθανώς να αποτελεί ένδειξη αμυγδαλίτιδας.

Αν η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου τότε «θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας και να μείνετε στο σπίτι», τονίζει η Δρ. Wigmore. Επιπλέον όταν αναρρώσετε φροντίστε να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς πυρετό προτού πάτε στο γραφείο.