Με τον κορωνοϊό να ίπταται απειλητικά πάνω από τις ζωές μας και την παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την τακτική ρουτίνα ύπνου που είχαν, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει τη νύχτα μέρα και τη μέρα νύχτα. Αϋπνίες, στρες, κακός υπολογισμός, νωχελικότητα, αβεβαιότητα για το μέλλον και το αποτέλεσμα είναι πολλοί να έχουν χάσει την αίσθηση του χρόνου, αλλά και τον ύπνο τους.

Και δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο ύπνος. Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 6 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ είναι 4,2 φορές πιο πιθανό να πάθουν κοινό κρυολόγημα από όσους κοιμούνται 8 ώρες τη νύχτα. Αυτό μόνο δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για να διατηρούμαστε υγιείς. Αλλά δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου. Ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου είναι εξίσου σημαντικό όταν πρόκειται για τη διατήρηση της υγείας μας, μια ρουτίνα που λέει για παράδειγμα ότι κοιμάστε περίπου στις 23.00 και ξυπνάτε περίπου στις 09.00 κάθε μέρα.

Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι καλό για την καρδιά
Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε νωρίς τη μία νύχτα, στη συνέχεια να πηγαίνετε στο κρεβάτι στις 03.00 την επόμενη νύχτα, και άλλοτε πάλι να κοιμάστε από τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα χωρίς κανένα πρόγραμμα, βάζετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιακών παθήσεων.

Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καταλήγει στο σημείο αυτό. Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 2.000 ενήλικες για έξι χρόνια και επικεντρώθηκε στον κανονικό χρόνο ύπνου τους, όπως επίσης και σε άλλες παραμέτρους. Κανονικός χρόνος ύπνου ορίστηκε το να κοιμάται κάποιος καθημερινά την ίδια ώρα, με απόκλιση 30 λεπτών. Για παράδειγμα, αν κοιμηθήκατε στις 23.00 μία νύχτα και 23.30 την επομένη, βρίσκεστε εντός των παραμέτρων του κανονικού σας χρόνου ύπνου.

Οι συμμετέχοντες με το πιο ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, όπου υπήρχε ένα κενό 90 λεπτών κατά μέσο όρο μεταξύ των κανονικών χρόνων ύπνου τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας (παράδειγμα τη μία νύχτα αποκοιμιόνταν στις 23.00 και την άλλη στις 00.30), διπλασίασαν τον κίνδυνο να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η ακανόνιστη διάρκεια ύπνου συνέβαλε σε καρδιακά προβλήματα. Για κάθε ελάττωση ή αύξηση μίας ώρας, περισσότερο ή λιγότερο, υπήρχε 27% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το μεταβολικό σύνδρομο ήταν επίσης ανησυχητικό για τους συμμετέχοντες των οποίων η ώρα κατάκλισης άλλαζε δραματικά. Αν η ακριβής ώρα που ξάπλωνε κάποιος κυμαινόταν μεταξύ 60 και 90 λεπτών κατά μέσο όρο, υπήρχαν 14% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, ενώ όταν ο χρόνος για ύπνο κυμαινόταν από 90 λεπτά και πάνω, ο κίνδυνος να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο ήταν 58%!

Οι εργαζόμενοι χωρίς στάνταρ ωράριο, οι καπνιστές και οι συμμετέχοντες που υπέφεραν από κατάθλιψη έτειναν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν ένα μη κανονικό πρόγραμμα ύπνου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ακανόνιστοι χρόνοι ύπνου είτε σε διάρκεια είτε ως προς την ώρα της κατάκλισης συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για τα ακόλουθα θέματα υγείας: παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, διαβήτης, εγκεφαλικό.

Εν κατακλείδι, κρατήστε τη ρουτίνα ύπνου σας όσο το δυνατόν πιο συνεπή και σταθερή. Αυτό ισχύει και για το Σαββατοκύριακο.