Το μασάζ είναι καταπληκτικό για την υγεία για πολλούς λόγους. Δεν προσφέρει μόνο χαλάρωση, έχει και άλλα οφέλη. Καναδοί ερευνητές έδειξαν ότι με 45 λεπτά μασάζ την εβδομάδα, τα λεμφοκύτταρα στο αίμα, δηλαδή τα λευκά αιμοσφαίρια, αυξάνονται κατά 27%.

Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνονται οι ανοσοποιητικές άμυνες με απολύτως φυσικό τρόπο. Μετά από μία συνεδρία μασάζ, παρατηρήθηκε πτώση της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού σφυγμού.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πίεση πάνω στο δέρμα ενεργοποιεί χημικά μηνύματα στον οργανισμό που ενδυναμώνουν το DNA και μειώνουν τις φλεγμονές. Να λοιπόν μια ακόμη ευχάριστη συνήθεια που κάνει πολύ καλό.

Η ανταλλαγή χαδιών και οι θερμοί εναγκαλισμοί ωφελούν επίσης – και τους δύο. Αποδείχθηκε πρόσφατα ότι οι πάσχοντες από τον ιό του κρυολογήματος έχουν λιγότερο έντονα συμπτώματα όταν κάποιος τους αγκαλιάζει συχνά.

Ομοίως, τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται συχνά είναι λιγότερο ευαίσθητα στο στρες, πράγμα που σημαίνει καρδιακό σφυγμό και αρτηριακή πίεση πιο χαμηλά, σε περίπτωση που υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα.

Άλλοι ερευνητές απέδειξαν ότι και μόνο αγγίζοντας τον άνθρωπο που αγαπάμε πριν κοιμηθούμε ηρεμούμε και αυτό ευνοεί τον καλύτερο ύπνο.

Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη