Έρευνες δείχνουν πως η υπομονή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία και την ευεξία μας. Κάθε μέρα μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από εκνευριστικά συμβάντα τα οποία θα μας ωθήσουν να χάσουμε την υπομονή μας. Είτε πρόκειται για την αναμονή στο σουπερμάρκετ επειδή ένας προπορευόμενος πελάτης κινείται πιο χαλαρά από ότι θα θέλαμε, είτε με τα παιδιά μας τα οποία αρνούνται πεισματικά να καθαρίσουν το δωμάτιό τους. Παράλληλα μπορεί να είμαστε εξαιρετικά ανυπόμονοι περιμένοντας ένα εξαιρετικό σημαντικό γεγονός, στην αναζήτηση μίας νέας δουλειάς ή στην αναγκαστικά αργή αποθεραπεία μετά από μία αρρώστια.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ελέγχοντας τις καταστάσεις με υπομονή θα αντικατασταθεί ο εκνευρισμός με ραθυμία και θα είμαστε πολύ πιο χαρούμενοι για αυτό.

Η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Baylor’s Sarah Schnitker που μελετά την υπομονή για περισσότερα από μία δεκαετία ανακάλυψε πως οι άνθρωποι που είναι περισσότερο υπομονετικοί τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι από τις ζωές τους. Επιπρόσθετα υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κρίσεις άγχους, κατάθλιψη ή να ζήσουν περιπέτειες υγείας όπως πονοκέφαλος και έλκος.

Οι έρευνες πάνω στις ασκήσεις υπομονής δείχνουν ότι η υπομονή είναι μία ικανότητα που μπορεί να αποκτηθεί. Πολλοί άνθρωποι είναι ανυπόμονοι καθώς δεν τους αρέσει να βλέπουν χρόνο να χάνεται, έτσι η πρώτη σας στρατηγική πρέπει να είναι να ξανακερδίσετε αυτό τον χρόνο.

Αν φτάνετε στα όριά σας επειδή το μάθημα του παιδιού σας καθυστερεί να τελειώσει αξιοποιήστε εναλλακτικά το χρόνο που περιμένετε. Διαβάστε και απαντήστε τα mail σας, ή κάντε ορισμένες online αγορές. Στη δουλειά, αν είστε σε αδιέξοδο με κάποιο πρότζεκτ, βάλτε το στην άκρη, ασχοληθείτε με κάτι άλλο δημιουργώντας παράλληλα «δρόμους διαφυγής» από το αδιέξοδο.

Τέλος αντιμετωπίστε την ανυπομονησία με την ενέργειά σας να μην απασχολείται από αρνητικές σκέψεις. Αντιμετωπίστε τον θυμό σας με βαθιές ανάσες. Επιπλέον, πέρα από το να μετρήσετε μέχρι το δέκα μετρήστε όλα εκείνα τα πράγματα που είναι αληθινά σημαντικά για εσάς.