homescreen

Κράμπες στα πόδια: Πού οφείλονται και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Κράμπες στα πόδια: Πού οφείλονται και πώς να τις αντιμετωπίσετε


ygeiamou.gr team

Πόσο πρέπει να μας ανησυχήσουν οι κράμπες στα πόδια και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά και να τις αποφύγουμε

Οι μύες των ποδιών αποτελούνται από ίνες οι οποίες συστέλλονται και διαστέλλονται εναλλάξ για να παράγουν κίνηση. Η κράμπα, λοιπόν, συμβαίνει ξαφνικά, όταν ένας από αυτούς τους μύες, συνήθως της κνήμης, συσπάται ακούσια και μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Η έντασή της ποικίλλει, καθώς μια κράμπα μπορεί να είναι τόσο ήπια που να μη γίνει καν αντιληπτή ή τόσο έντονη που να μας ξυπνήσει από τον ύπνο.

Σε πολλές περιπτώσεις όπως εξηγούν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δεν υπάρχει κάποια προφανής αιτία πρόκλησης της κράμπας, η άσκηση, όμως, αποτελεί ένα συχνό λόγο, ειδικά στις περιπτώσεις που κάποιος γυμνάζεται για πολλή ώρα ή σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι μύες που κουράζονται ή αφυδατώνονται γίνονται έτσι πιο ευαίσθητοι, με αποτέλεσμα να παθαίνουν κράμπες, ενώ η έλλειψη ηλεκτρολυτών όπως το μαγνήσιο ή το κάλιο από τη διατροφή μπορεί να προκαλέσει συχνότερα κράμπες, αφού αποτρέπει την πλήρη χαλάρωση των μυών.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας κράμπας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα λόγω των αλλαγών στο κυκλοφορικό σύστημα και του αυξημένου στρες που επιφέρει στους μύες η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς. Η ηλικία αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα, με τις κράμπες να γίνονται πιο συχνές από τη μέση ηλικία και μετά. Οι γηραιότεροι μύες, μάλιστα, κουράζονται πιο εύκολα και σταδιακά γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στον μειωμένο όγκο υγρών στο σώμα. Επίσης, είναι πιθανό οι κράμπες να αποτελούν και παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής όπως οι στατίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν είτε ξαφνικό πόνο και σφίξιμο ενός μυ, συνήθως της κνήμης, είτε μια προσωρινή κίνηση ή σύσπαση κάτω από το δέρμα.

Διάγνωση
Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του μια κράμπα, αλλά θα πρέπει να συμβουλευθεί έναν γιατρό στην περίπτωση που οι κράμπες είναι έντονες, συχνές ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα (όπως το μούδιασμα ή η αδυναμία). Σπανίως, οι κράμπες αποτελούν σημάδι ενός προβλήματος στη σπονδυλική στήλη, τα αιμοφόρα αγγεία ή το ήπαρ.

Αντιμετώπιση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κράμπες σταματούν μόνες τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Το τέντωμα ή το μασάζ μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση του μυ, ενώ η ζέστη λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο στους τεντωμένους μύες, επομένως μια θερμοφόρα ή μια ζεστή πετσέτα στο σημείο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Για να αποφύγετε στο μέλλον κράμπες στα πόδια, πίνετε πολλά υγρά πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς οι μύες τα χρειάζονται για να συσπώνται και να χαλαρώνουν σωστά. Επίσης, μπορείτε να αποφύγετε το σφίξιμο ζεσταίνοντας τους μύες των ποδιών πριν τη γυμναστική κάνοντας λίγο περπάτημα ή τζόκινγκ. Μετά από κάθε προπόνηση, τεντώστε τους μύες των ποδιών για λίγα λεπτά και κάντε άλλο ένα σετ τέτοιων ασκήσεων πριν πέσετε για ύπνο, αν παθαίνετε συχνά κράμπες όταν κοιμάστε. Στην περίπτωση που οι κράμπες είναι ιδιαίτερα έντονες, συχνές ή διακόπτουν τον ύπνο σας, μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας γράψει ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο.

Τέσσερα συχνά προβλήματα στα πόδια και οι αιτίες τους
Τα πόδια μας έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν και ως παράγοντες ένδειξης της συνολικής υγείας μας. Κάποια από τα συμπτώματα που βιώνει ένα άτομο αφορούν αποκλειστικά κάποιο πρόβλημα των ποδιών, ενώ άλλα ενδεχομένως υποδεικνύουν προβλήματα στην καρδιά, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά και άλλα όργανα. Τα συμπτώματα που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε παθήσεις που πιθανόν να υποδεικνύουν τα προβλήματα στα πόδια.

Σύμπτωμα: Κράμπες  Πιθανή αιτία: Αφυδάτωση

Σύμπτωμα: Πόνος στην κνήμη κατά τη διάρκεια της άσκησης Πιθανή αιτία: Αθηροκλήρωση

Σύμπτωμα: Πόνος, κάψιμο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα Πιθανή αιτία: Διαβήτης

Σύμπτωμα: Πρήξιμο των ποδιών Πιθανή αιτία: Παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών ή του ήπατοςΑπόρρητο Απόρρητο