Οι γυναίκες μπορεί να γελούν με το γεγονός ότι η ομάδα του συντρόφου τους χάνει συνέχεια στο ποδόσφαιρο. Οι άντρες μπορεί να γελούν επειδή η σύντροφός τους κλαίει κάθε φορά που βλέπει μια συναισθηματική ταινία. Με ό,τι (σχεδόν) κι αν γελάτε, πάντως, είναι καλό για τη σχέση σας!

Εξίσου σημαντικά είναι και τα λεγόμενα «inside jokes», τα αστεία δηλαδή που καταλαβαίνει μόνο το ζευγάρι και τα οποία «επιβεβαιώνουν την σχέση μέσω του γέλιου», τονίζουν οι ερευνητές της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και τον επίκουρο καθηγητή Jeffrey Hall, από το Τμήμα Επικοινωνίας.

«Το παιχνίδι και η διασκέδαση μεταξύ δύο συντρόφων αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα για το δέσιμο και την ασφάλεια μέσα σε μία σχέση. Ειδικά οι κοινές στιγμές και αφορμές γέλιου ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ενδεικτικές της συναισθηματικής έλξης μεταξύ δύο δυνητικών συντρόφων», σχολιάζει ο κ. Hall.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 39 μελέτες με περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες, έτσι ώστε να καθορίσουν πόσο σημαντικό είναι το χιούμορ σε μια συντροφική σχέση και διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που δημιουργούν αστείες στιγμές μαζί έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τη σχέση τους.

«Το χιούμορ που δημιουργούν μαζί τα ζευγάρια συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση που λαμβάνουν από τη σχέση. Αν έχετε κοινή αίσθηση του χιούμορ, επιβεβαιώνετε τον ίδιο σας τον εαυτό αλλά και τη σχέση σας μέσα από αυτό», σημειώνει σχετικά ο κ. Hall, προειδοποιώντας, όμως, τα ζευγάρια να μην το… παρατραβάνε με τα αστεία.

Τα αστεία με αρνητικό περιεχόμενο και κακίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι υποδεικνύουν πρόβλημα στη σχέση. «Το επιθετικό χιούμορ, όπως το να κοροϊδεύετε το χτένισμα της συντρόφου σας ή να μιλάτε με άσχημα λόγια για την πεθερά σας, αποτελεί κακό σημάδι για τη σχέση γενικότερα», τονίζει ο κ. Hall.

Όπως και να’χει, πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας που θα δημοσιευθεί στο Personal Relationships, δείχνουν ότι η κοινή αίσθηση του χιούμορ βοηθά το ζευγάρι να δεθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αίσθηση του χιούμορ από μόνη της θα σας κάνει να σταθείτε και τυχεροί στον έρωτα.