Η ύπαρξη ενός κατοικιδίου στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πιθανό να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας, ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για σκύλο, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes.

Η πρώτη αυτή ανάλυση των δεδομένων της μελέτης Kardiozive Brno 2030 εξετάζει τη σχέση της κατοχής κατοικιδίων, και συγκεκριμένα σκύλου, με τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην αξιολόγηση του 2019 εξετάστηκαν 1.769 συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και βαθμολογήθηκαν βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις ιδανικές συμπεριφορές και παράγοντες υγείας: τον δείκτη μάζας σώματος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη του αίματος και τη χοληστερόλη.

Το σκορ καρδιαγγειακής υγείας των ιδιοκτητών κατοικιδίων στη συνέχεια συγκρίθηκε με εκείνων που δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο και ακολούθησε η ίδια σύγκριση αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

«Γενικά, όσοι είχαν κάποιο κατοικίδιο ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν περισσότερη σωματική άσκηση, καλύτερη διατροφή και καλύτερα επίπεδα σακχάρου. Τα μεγαλύτερα οφέλη, όμως, παρατηρήθηκαν στους ιδιοκτήτες σκύλων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό τους επίπεδο», αναφέρει ο Andrea Maugeri, ερευνητής στο Διεθνές Κλινικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. Anne’s και του Πανεπιστημίου της Κατάνια στην Ιταλία.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην κατοχή σκύλου και της καρδιαγγειακής υγείας, θεωρία που ευθυγραμμίζεται με την επιστημονική σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τα οφέλη της κατοχής σκύλου σε συνάρτηση με τη φυσική δραστηριότητα, την αφοσίωση και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο Δρ. Maugeri τονίζει ότι τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν, να διασώσουν ή να αγοράσουν ένα κατοικίδιο στην προσπάθεια να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία, από τη στιγμή που η κατοχή ενός κατοικιδίου θα τους οδηγούσε σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

«Ειδικότερα ένας σκύλος μπορεί να ωθήσει τους ιδιοκτήτες του να βγουν έξω, να κινηθούν και να παίζουν τακτικά μαζί του. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατοχή σκύλου με καλύτερη ψυχική υγεία και λιγότερη αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης, δύο παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», σημειώνει καταληκτικά ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ. Francisco Lopez-Jimenez.