Σοβαρά κενά στις γνώσεις των Ευρωπαίων για το ουροποιητικό σύστημα αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU). Όπως έδειξε, οι γυναίκες ξέρουν περισσότερα για το ουροποιητικό των ανδρών απ’ ό,τι οι ίδιοι, ενώ εκείνοι συχνά αγνοούν ακόμα και τα συμπτώματα των πιο βασικών ουρολογικών παθήσεων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.500 άτομα από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία. Στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, λιγότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες ήξεραν με τι ακριβώς ασχολείται ένας ουρολόγος ιατρός, ενώ άγνωστη ήταν η ακριβής θέση του προστάτη για το 17% έως 34% των ερωτηθέντων (ανάλογα με τη χώρα). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, εξάλλου, δεν ήξεραν αν και πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν προβλήματα όπως οι ουρολοιμώξεις, η ακράτεια ούρων ή η νυκτουρία, ενώ πολλοί δεν γνώριζαν ούτε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Εσείς, πόσα γνωρίζετε για το ουροποιητικό σας; Κάντε το τεστ που ακολουθεί για να το μάθετε. Τις σωστές απαντήσεις δίνει ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.