Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία κυτταρίτιδας; «Κινδυνεύουν» και οι αδύνατες γυναίκες; Γιατί την ονομάζουμε «μεταβολική αδικία» για το γυναικείο φύλο; Σε αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα, που απασχολούν όλες τις γυναίκες απαντά το βιβλίο με τίτλο «Από το μεταβολικό σύνδρομο στην κυτταρίτιδα: Η ιατρική λύση», που υπογράφουν οι έγκριτοι ιατροί Σωτήρης Αδαμίδης και Νίκος Αδαμίδης.

Στο πλαίσιο του βιβλίου επιχειρείται η σύνδεση του μεταβολικού συνδρόμου με την κυτταρίτιδα, αλλά και τις συναφείς διαταραχές, μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη, τον υπεροιστρογονισμό, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τη διαιτητική συμπεριφορά.

Η κυτταρίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές του δέρματος και του υποδορίου και ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Αν και παρουσιάζεται συνήθως στους γλουτούς, η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο του σώματος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Αν και γίνεται αντιληπτή ως μια «αθώα» διαταραχή, που περιορίζεται στο να «ενοχλεί» το αισθητικό κομμάτι της εμφάνισης, στην πραγματικότητα, όπως τονίζει το σύγγραμμα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επικίνδυνων οζιδίων, τα οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας και την ερυθρότητα οδηγούν στη δημιουργία φλεγμονής στον υποδόριο λιπώδη ιστό και το υπερκείμενο δέρμα.

Παράλληλα, το νέο βιβλίο καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι δεν γνωρίζουμε γιατί προτιμά τις γυναίκες και αποκαλύπτει τους λόγους που η κυτταρίτιδα είναι, κατά κύριο λόγο, γένους θηλυκού.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το καλό είναι ότι οι γυναίκες που αναπτύσσουν κυτταρίτιδα μπορούν να καθορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξής της μέσα από τις επιλογές του τρόπου ζωής και αποκαλύπτουν ποιοι παράγοντες της καθημερινότητας επιβραδύνουν, αλλά και ποιοι επισπεύδουν την εξάπλωσή της στο σώμα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σίγουρα ένας από αυτούς, αν και, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν είναι αρκετός για να εξαιρέσει τις αδύνατες γυναίκες από το πρόβλημα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο που διαδραματίζουν οι ορμόνες, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν αρνητικά, ακόμη και αν συνυπάρχουν με υγιεινές επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή. Στο βιβλίο αναπτύσσεται αναλυτικά ο ρόλος ορμονών, όπως η ινσουλίνη και η μελατονίνη, αλλά και οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα συχνά απογοητεύονται, καθώς οι καθιερωμένες θεραπείες είναι δαπανηρές, επώδυνες και δεν οδηγούν πάντα σε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται μια καινοτόμος επιστημονική προσέγγιση, που δείχνει να αποδίδει, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση, χωρίς πόνο.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, τέλος, αφιερώνεται στις γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες με το πρόβλημα, εμπιστεύθηκαν τις θεραπευτικές μεθόδους των συντακτών και είδαν την εικόνα τους να αλλάζει με τρόπο που καμία άλλη προσέγγιση δεν είχε κατορθώσει. Η αφήγηση της βιωματικής εμπειρίας από τις παθούσες, άλλωστε, είναι ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης και αξιολόγησης των διαθέσιμων επιλογών για την αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος.