Σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα, γεμάτη υποχρεώσεις,  οι διαταραχές που συχνά «φρενάρουν» την αποδοτικότητά μας, είναι πιο συχνές από όσο φανταζόμαστε. Και το βέβαιο είναι πως κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρείται από κάποια ενόχληση ή να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι γίνεται, όμως, όταν το έντερο νοσεί; Πόσο μπορεί μια διαταραχή, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου να ταλαιπωρήσει το όργανο που θεωρείται ο «δεύτερος εγκέφαλος» του οργανισμού; Και ποιο είναι το αποτύπωμα του συνδρόμου για τον πάσχοντα και την καθημερινότητά του;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια επίπονη πάθηση, που επηρεάζει την ομαλή εντερική λειτουργία, προκαλώντας έντονη δυσφορία, η οποία αναπόφευκτα έχει ορατό αποτύπωμα στη ζωή ενός ατόμου. Ο ασθενής έρχεται συνήθως αντιμέτωπος με συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, μετεωρισμό, φούσκωμα και άλλα. Η αιτία που προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου παραμένει άγνωστη, γι’ αυτό και έχει σταθεί αδύνατο έως σήμερα να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το πεδίο, οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης εστιάζουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την επακόλουθη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αυτή την ανακούφιση στα ράφια των φαρμακείων. Πολλές φορές, όμως, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι, τελικά, το καλύτερο φαρμακείο είναι η ίδια η φύση. Έτσι και στην περίπτωση αυτού του εντερικού συνδρόμου, πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα διαπίστωσαν ένας ισχυρός σύμμαχος ίσως κρύβεται σε μια φυσική ουσία. Ο λόγος για  τη μαστίχα Χίου, η υψηλή περιεκτικότητα της οποίας σε βιοενεργά συστατικά, καθώς και οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της δράσεις, φαίνεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Η σχετική μελέτη αξιοποίησε 55 ενήλικες από την Αττική, που παρουσίαζαν το Σύνδρομο. Οι περισσότεροι θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίζουν μέτριας βαρύτητας συμπτώματα και καταγράφουν ήπια επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους.

Οι συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 74,5% ήταν γυναίκες και το 47,3% υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες:

  • στην ομάδα πρόσληψης μαστίχας χαμηλής δόσης (ΟΜΧΔ),
  • στην ομάδα ελέγχου χαμηλής δόσης (ΟΕΧΔ),
  • στην ομάδα πρόσληψης μαστίχας υψηλής δόσης (ΟΜΥΔ) και
  • στην ομάδα ελέγχου υψηλής δόσης (ΟΕΥΔ).

Σε ορισμένους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταναλώνουν καθημερινά ένα ειδικό ρόφημα 600 mL, εμπλουτισμένο με το υδατικό εκχύλισμα της μαστίχας Χίου για 3 μήνες. Οι υπόλοιποι έλαβαν την ίδια ποσότητα ενός εικονικού ροφήματος, το οποίο δεν περιείχε μαστίχα, είχε όμως τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (εμφάνιση, γεύση, άρωμα, κ.λπ.). Οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά την έναρξη και την ολοκλήρωση της μελέτης τη βαρύτητα των συμπτωμάτων των ασθενών, καθώς και την ποιότητα ζωής τους μέσω ειδικών ερωτηματολογίων. Παράλληλα, ελήφθησαν και δείγματα αίματος, ώστε να αξιοποιηθούν χρήσιμες πληροφορίες από τους εργαστηριακούς δείκτες. Επιπλέον, στο τέλος της παρέμβασης, οι ασθενείς αξιολόγησαν τα ροφήματα ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση, επίγευση, άρωμα, υφή).

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει το ρόφημα με τη μαστίχα παρουσίαζαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα, ενώ η ζωή τους βελτιωνόταν σημαντικά, αφού παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της δυσφορίας, αλλά και ενίσχυση των κοινωνικών και σεξουαλικών τους σχέσεων. Αντίθετα, στις ομάδες που είχαν λάβει το εικονικό ρόφημα δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση του ροφήματος μαστίχας έδειξε να επηρεάζει θετικά ορισμένους εξειδικευμένους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ροφημάτων και δήλωσαν ανοιχτοί στην πιθανότητα να συνεχίσουν να το καταναλώνουν, αλλά και να το συστήσουν σε άλλους.

Η μαστίχα Χίου τείνει να συνδέεται έντονα με μια ανάμνηση που οι περισσότεροι έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια: Το «υποβρύχιο», εκείνο το επιδόρπιο, στο οποίο αυτή η τόσο ιδιαίτερη ουσία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σίγουρα, όμως, ένα τέτοιο γλυκό δεν καλύπτει τις γευστικές προτιμήσεις όλων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας, την οποία μπορούν να έχουν εύκολα πλέον στο ποτήρι τους!

Πώς; Με το MASTIQUA, ένα φυσικό ανθρακούχο νερό, με βάση το μαστιχόνερο, που συνδυάζει την ενυδάτωση του νερού, τη νοστιμιά της μαστίχας, αλλά και την απόλαυση του ανθρακικού. Έτσι, ο καθένας μπορεί να πάρει όλα τα απολαυστικά χαρακτηριστικά από ένα και μόνο, υγιεινό ρόφημα!

Έτσι, πριν σπεύσετε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας αναζητώντας λύση στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, δοκιμάστε το MASTIQUA. Αυτό το δροσερό ρόφημα, με την απαλή γεύση και τη μεθυστική μυρωδιά μπορεί να αποτελέσει τη φυσική λύση στις δυσάρεστες επιπτώσεις του Συνδρόμου. Το MASTIQUA έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και την αίσθηση του φουσκώματος. Έτσι, θα νιώσετε άμεσα καλύτερα, γεγονός που θα σας προσφέρει την απαραίτητη σωματική και ψυχική ευεξία για να ανταποκριθείτε καλύτερα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τα ίδια στοιχεία έδειξαν ότι, παράλληλα με τα «κρυφά» οφέλη, βελτίωση παρουσίασε και η εξωτερική εικόνα του σώματος, γεγονός που χάρισε στους πάσχοντες καλύτερη ψυχολογία. Αυτό αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι έδειχναν πιο πρόθυμοι να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές και σεξουαλικές τους σχέσεις. Η ψυχική τους ευεξία, όμως, εξασφαλίστηκε και για έναν ακόμη λόγο: Οι αλλαγές που έφερε η αισθητή ανακούφιση των συμπτωμάτων έκαμψαν την ανησυχία των ασθενών για την εξέλιξη της υγείας τους, αλλά και τη φοβία τους απέναντι στην πρόσληψη τροφής.

Είναι γνωστό ότι ένα μικρό βήμα είναι ικανό να δημιουργήσει μια μεγάλη αλλαγή. Μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η προσθήκη του MASTIQUA, μπορεί να αλλάξει την εικόνα του εντέρου και, τελικά, ολόκληρη τη ζωή σας.

Μήπως, τελικά, η λύση για την εντερική υγεία «κρύβεται» σε ένα μπουκάλι;