«Σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος, το βλέπει ο γιατρός», λέει μια λαϊκή παροιμία και είναι ακριβώς έτσι διότι  η ηλιοθεραπεία συμβάλλει στην υγεία του μυοσκελετικού συστήματος και των οστών, στην αντιμετώπιση φλεγμονών, στη ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης αλλά και στη γενικότερη αίσθηση ευεξίας που νιώθει κάποιος κάτω από τις αχτίδες του. Επομένως, το να αποφεύγει κάποιος τον ήλιο, είναι εκτός από βασανιστικό -μιλώντας για την ηλιόλουστη χώρα μας- είναι αρνητικό για τη συνολική μας υγεία. Χρειαζόμαστε τον ήλιο, αλλά μόνο τις θετικές του επιδράσεις.

Ωστόσο, η παραμονή κάτω από τις ευεργετικές ακτίνες του θα πρέπει να γίνεται με κάποιους όρους και με τα ανάλογα μέτρα προστασίας, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα, η φωτογήρανση αλλά και ο καρκίνος του δέρματος, τα κρούσματα του οποίου αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ενώ αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εµφανίζονται συχνότερα. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και επιδρά αθροιστικά στον οργανισµό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ) τέσσερα στα πέντε περιστατικά καρκίνου του δέρµατος θα είχαν προληφθεί με τη χρήση αντηλιακού. Αυτό όμως πρέπει να το κάνετε με τη χρήση ενός αξιόπιστου προϊόντος, με υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και εκτεταμένου φάσματος, ιδανικά από μια φαρμακευτική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων προϊόντων. Το κατάλληλο αντηλιακό θα πρέπει να έχει δείκτη 30 και άνω, να προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVB (που ευθύνονται για τα εγκαύματα) όσο και τις UVA (που επιταχύνουν τη γήρανση).

Το αντηλιακό, βέβαια, πρέπει να συνοδεύεται από μια συνολικότερη φιλοσοφία προστασίας. Κάτι που σημαίνει αρκετά ακόμη πράγματα. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο μεταξύ 12.00 και 15.00, καθώς εκείνες τις ώρες οι ηλιακές ακτίνες είναι περισσότερο βλαβερές. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε επίσης με την ηλιοθεραπεία, ακόμη και όταν είμαστε αρκετά μαυρισμένοι και ακόμη και αν φοράμε αντηλιακό. Το καπέλο, επίσης, πρέπει να γίνει ο καθημερινός μας σύντροφος σε κάθε εξωτερική δραστηριότητα, όπως επίσης και τα γνήσια γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν όχι μόνο τα μάτια, αλλά και το δέρμα μας γύρω από αυτά. Επιστρέφοντας στο αντηλιακό, ας ξεχάσουμε καταρχήν προϊόντα που πωλούνται κατά βάση στα σούπερ μάρκετ. Το δέρμα σας αξίζει κάτι καλύτερο, το οποίο μάλιστα δεν είναι αναγκαστικά πιο ακριβό.

Κάνοντας μια επισταμένη έρευνα αγοράς, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία που παράγει αντηλιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας και έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Περιέχουν έναν ειδικό συνδυασμό UV φίλτρων, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, ενυδατώνουν σε βάθος και προάγουν τη φυσική αναπλαστική λειτουργία του σώματος. Ως γνωστόν το υαλουρονικό οξύ συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και της πολύτιμης υγρασίας του, ενώ η Βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας την επιδερμίδα από την οξειδωτική φθορά και τη γήρανση. Η, δε, βιταμίνη C είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς, καθώς αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, προφυλάσσοντας παράλληλα από την υπεριώδη ακτινοβολίας.
Το όνομα αυτής της οικογένειας των αντηλιακών μας θυμίζει ότι η μόνη πολυτέλεια στην οποία αξίζει να επενδύουμε είναι η προστασία της υγείας μας, μαζί με την ομορφιά, την ευεξία και όσα αναφέρονται σε αυτή και αξίζει να το συγκρατήσουμε.