Αποτελεί το μέρος του σώματος που εργάζεται σκληρά καθημερινά για να κάνει την πέψη των τροφών, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ρυθμίσει τη διάθεση. Καλό είναι να το προσέξουμε και εμείς, να του δείξουμε λίγη αγάπη και να βοηθήσουμε να λειτουργεί εύρυθμα, υποστηρίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Κορυφαίοι γαστρεντερολόγοι μοιράζονται αποτελεσματικές πρακτικές που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. «Υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνονται στην πρωινή μας ρουτίνα δίνουν τον τόνο σε όλη την ημέρα και οδηγούν σε πιο υγιεινές συμπεριφορές συνολικά, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει και την υγεία του πεπτικού» επισημαίνει ο Δρ Aditya Sreenivasan, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος αποκαλύπτει τις πέντε δικές του πρωινές συνήθειες – είναι τόσο εύκολες που μπορείτε να ξεκινήσετε από αύριο κιόλας.

#1  Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν τον καφέ. Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει σημασία – ό,τι σας ευχαριστεί. Σημασία έχει να πιείτε νερό συμβάλλοντας έτσι στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Με αυτό τον τρόπο (την επαρκή ενυδάτωση)μειώνεται η πιθανότητα προβλημάτων όπως φούσκωμα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, ακόμη και υπερφαγία.

#2 Τρώτε πρωινό σε σταθερή ώρα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τον οργανισμό να ρυθμίσει μια σειρά από ορμόνες που ελέγχουν πλήθος λειτουργιών από την διάθεση μέχρι την κινητικότητα του εντέρου. Η τακτικότητα στην ώρα κατανάλωσης πρωινού βοηθά στην αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, καθώς και σε όσους έχουν πρόβλημα ευερέθιστου εντέρου.

#3 Επιλέξτε πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας σε μόλις δύο εβδομάδες σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο mSystems‌. Επιπλέον καταπολεμάτε τη δυσκοιλιότητα. Το ιδανικό πρωινό για τον Δρ Aditya Sreenivasan περιέχει δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτείνες, φρούτα και λαχανικά. Καλό είναι όμως να αποφεύγεται το μπέικον και τα λουκάνικα μια και η συχνή κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα και έχει συσχετιστεί με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

# 4 Κάντε ένα περίπατο. Με αυτό τον τρόπο ωφελείτε τον οργανισμό σας σε πολλά επίπεδα: καλύτερη καρδιακή υγεία, ρύθμιση του βάρους, βελτίωση της διάθεσης και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον η σωματική δραστηριότητα όταν είναι συστηματική καταπολεμά και γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

# 5 Να είστε συνεπείς με το… έντερό σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει να τηρείτε ένα πρόγραμμα καθημερινών κενώσεων και όχι να καθυστερείτε όταν «σας έρχεται», ούτε όμως και να κάθεστε στο μπάνιο σερφάροντας στο κινητό και περιμένοντας «κάτι να συμβεί» – και οι δυο τακτικές προδιαθέτουν τον οργανισμό για την ανάπτυξη αιμοροίδων σύμφωνα με τον Δρ Sreenivasan.

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο: Οι ήχοι στο WC αποκαλύπτουν πόσο υγιές είναι το έντερο

Το μίνι λαχανικό που δυναμώνει άμυνα και οστά και προστατεύει το έντερο

Η εναλλακτική μέθοδος που νικά τον χρόνιο πόνο και φροντίζει το έντερο