Δύο ώρες εβδομαδιαίως είναι, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να περνά κάποιος στη φύση για να έχει καλή υγεία και ευεξία.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που περνούν τουλάχιστον 120 λεπτά την εβδομάδα σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως ένα πάρκο, ένα άλσος ή μια παραλία, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έρχονται καθόλου σε επαφή με τη φύση κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εβδομάδας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 20.000 ανθρώπους στην Αγγλία, για να διατυπώσει τελικά τη θεωρία ότι δεν έχει σημασία αν τα 120 λεπτά επιτυγχάνονται σε μια μεμονωμένη ή σε πολλαπλές μικρές επισκέψεις. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το ελάχιστο των 120 λεπτών αφορά άνδρες και γυναίκες, νεότερους και μεγαλύτερους, διαφορετικές επαγγελματικές και εθνοτικές ομάδες, ανθρώπους που ζουν σε φτωχές περιοχές αλλά και εκείνους που ζουν σε πιο εύπορες και τέλος ακόμα και όσους πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες.

Ο Δρ. Mat White, επικεφαλής της μελέτης σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι η βόλτα στην ύπαιθρο κάνει καλό στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων. Μέχρι τώρα, όμως, δεν γνωρίζαμε πόσος χρόνος είναι αρκετός για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη. Η πλειοψηφία των επισκέψεων στη φύση που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την έρευνα απείχαν μόλις 3 χλμ. από το σπίτι. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακόμα και οι τοπικοί χώροι πρασίνου είναι μια καλή λύση για την καθημερινότητά μας. Ο στόχος των δύο ωρών την εβδομάδα είναι απόλυτα ρεαλιστικός για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι μπορεί να μοιραστεί σε παραπάνω από μία ημέρες της εβδομάδας για να απολαύσουμε τα οφέλη».

Τα δεδομένα για την παρούσα μελέτη προήλθαν από την Αγγλική Έρευνα Παρακολούθησης της Επαφής με το Φυσικό Περιβάλλον, τη μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως σχετικά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε σχέση με τη φύση.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο χρόνος στη φύση ωφελεί την υγεία και την ευεξία μας. Μερικοί από αυτούς είναι η δημιουργία νέων αντιλήψεων για τις περιστάσεις της ζωής, η μείωση του στρες, αλλά και ο ποιοτικός χρόνος με τους φίλους ή την οικογένεια. Τα ευρήματά μας στηρίζουν τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την αφιέρωση χρόνου σε δραστηριότητες στη φύση με στόχο την προώθηση της υγείας και της ευεξίας, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις οδηγίες για την εβδομαδιαία σωματική άσκηση», αναφέρει στο σχόλιό της και η Terry Hartig, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.