Στους κινδύνους του τριτογενούς καπνίσματος αναφέρεται νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο eBioMedicine. Το τριτογενές κάπνισμα αναφέρεται στα ίχνη καπνού που παραμένουν στο χώρο. Έτσι οι χημικές ουσίες του καπνού μπορούν να εντοπιστούν σε έπιπλα, χαλιά, τοίχους, κουρτίνες, στα καθίσματα του αυτοκινήτου, ακόμη και στα μαλλιά ενός παιδιού που έχει παραμείνει δίπλα σε έναν καπνιστή.

Το λεγόμενο και κάπνισμα από τρίτο χέρι αφορά ουσιαστικά, για τους υπολειμματικούς ρύπους που αφήνει ο καπνός του τσιγάρου τόσο σε επιφάνειες, όσο και στη σκόνη που αιωρείται στον αέρα. Σε εσωτερικούς χώρους, μάλιστα, τα υπολείμματα αυτά είναι πιθανό να παραμείνουν επ’ αόριστον, εκθέτοντας τους ανθρώπους σε δυνητικές απειλές για την υγεία.

Ειδικότερα, επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι η οξεία έκθεση του δέρματος στον τριτογενώς μεταδιδόμενο καπνό αυξάνει τους βιοδείκτες που σχετίζονται με την έναρξη δερματικών παθήσεων, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής και η ψωρίαση.

«Η τριτογενής έκθεση του ανθρώπινου δέρματος στον καπνό πυροδοτεί μηχανισμούς φλεγμονώδους δερματικής νόσου και αυξάνει τους βιοδείκτες οξειδωτικής βλάβης στα ούρα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αθηροσκλήρωση», δήλωσε ο Shane Sakamaki-Ching, διδάκτωρ κυτταρικής, μοριακής και αναπτυξιακής βιολογίας και ερευνητής στο Kite Pharma της Καλιφόρνια και συμπλήρωσε: «Η οξεία δερματική έκθεση στον καπνό μιμείται τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος».

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε δερματική έκθεση στον τριτογενώς μεταδιδόμενο καπνό. Ειδικότερα, 10 υγιείς άνθρωποι, ηλικίας 22-45 ετών, που δεν καπνίζουν, φόρεσαν για 3 ώρες ρούχα εμποτισμένα με υπολείμματα καπνού. Στο διάστημα αυτό, οι ερευνητές τους ζήτησαν είτε να περπατούν, είτε να τρέχουν σε διάδρομο για τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε ώρα, ώστε να προκληθεί εφίδρωση και να αυξηθεί, με αυτό τον τρόπο, η πρόσληψη των υπολειμμάτων καπνού μέσω του δέρματος. Στη συνέχεια, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και ούρων από τους συμμετέχοντες σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να εντοπιστούν τυχόν πρωτεϊνικές αλλαγές, αλλά και δείκτες οξειδωτικού στρες, που πυροδοτούνται από τα υπολείμματα καπνού.

«Ανακαλύψαμε ότι η οξεία έκθεση σε υπολείμματα καπνού προκάλεσε αύξηση των βιοδεικτών οξειδωτικής βλάβης στο DNA, δηλαδή λιπιδίων και πρωτεϊνών, καθώς και ότι αυτοί οι βιοδείκτες παρέμειναν υψηλοί και μετά τη διακοπή της έκθεσης», δήλωσε ο δρ. Sakamaki-Ching. «Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί το ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν την ίδια άνοδο σε αυτούς τους βιοδείκτες. Τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση των ασθενών που εκτίθενται σε υπολείμματα καπνού και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολιτικών αποκατάστασης του περιβάλλοντος των εσωτερικών χώρων που έχουν μολυνθεί με τριτογενώς μεταδιδόμενο καπνό».

Ο Prue Talbot, καθηγητής κυτταρικής βιολογίας, εξήγησε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που έρχεται σε επαφή με τα υπολείμματα καπνού, γι’ αυτό και λαμβάνει τη μεγαλύτερη έκθεση. «Υπάρχει γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε υπολείμματα καπνού στην υγεία. Αν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που ανήκε προηγουμένως σε καπνιστή ή διαμείνετε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, προηγουμένως κατειλημμένο από έναν καπνιστή, θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο», σχολίασε.

Η κλινική μελέτη περιλάμβανε μια σχετικά σύντομη έκθεση των συμμετεχόντων σε υπολείμματα καπνού, γι’ αυτό και δεν προκάλεσε ορατές αλλαγές στο δέρμα. Ωστόσο, οι μοριακοί βιοδείκτες του αίματος που σχετίζονται με την πρόκληση δερματίτιδας εξ επαφής, ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων ήταν αυξημένοι.

Μελλοντικά, οι ερευνητές σχεδιάζουν να αξιολογήσουν τα υπολείμματα που αφήνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ποιες οι δυνητικές συνέπειές τους στο ανθρώπινο δέρμα. Επιθυμούν, επίσης, να αξιολογήσουν μεγαλύτερους πληθυσμούς που εκτίθενται για μεγαλύτερες περιόδους σε υπολείμματα καπνού.

Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερα χρόνια ζωής για τους πρώην καπνιστές – Αυτή είναι η φόρμουλα

Καρδιά: Τι αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος στους μη καπνιστές

Τσιγάρο: Η αθώα κίνηση που θέτει σε κίνδυνο όσους δεν καπνίζουν