Όταν η συζήτηση έρχεται στη γονιμότητα, οι γυναίκες είναι εκείνες που, τις περισσότερες φορές, βρίσκονται στο επίκεντρο. Η γονιμότητα καταδιώκει τις ενήλικες γυναίκες, γεννώντας άγχος και ασκώντας τους πίεση να δρομολογήσουν τη δημιουργία οικογένειας, με τον φόβο ότι αργότερα δεν θα μπορούν.

Οι άνδρες, αντίθετα, μένουν συχνά έξω από την κουβέντα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση ότι η ανδρική γονιμότητα δεν επηρεάζεται από τον χρόνο και, επομένως, μπορούν να τεκνοποιήσουν όποτε θελήσουν.

Ισχύει, όμως, τελικά ότι οι άνδρες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι; Σε άρθρο της στο The Conversation η Δρ Caroline Law
ερευνήτρια στο De Montfort University παρουσιάζει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τη γονιμότητα που έρχονται να «γκρεμίσουν» αυτή την πεποίθηση, αποδεικνύοντας ότι και οι άνδρες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους μια σειρά από παράγοντες, εάν επιθυμούν να κάνουν παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια τάση οι άνθρωποι να γίνονται γονείς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες καταγράφονται οι υψηλότερες ηλικίες στην ιστορία. Ειδικά στους άνδρες, ο μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης είναι τα 34 έτη, όταν τη δεκαετία του ’70 ήταν τα 29 έτη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή:

  • Η οικονομική αβεβαιότητα του σήμερα δημιουργεί ανασφάλεια στους ανθρώπους, που αδυνατούν να χτίσουν στέρεες βάσεις, οι οποίες θα υποστηρίξουν στη συνέχεια τη δημιουργία οικογένειας
  • Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν γίνει δυσκολότερες, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τεκνοποίηση
  • Σήμερα, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες περνούν περισσότερα χρόνια στην εκπαίδευση και μετέπειτα εργάζονται αδιάκοπα, για να επιτύχουν επαγγελματική σταδιοδρομία. Έτσι, μεταθέτουν τη δημιουργία οικογένειας για αργότερα, όταν θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ζωής

Για κάποιους, είναι εύκολο να τεκνοποιήσουν ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου. Η αντίληψη ότι αποκλειστικά οι γυναίκες είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσο μεγαλώνουν είναι λανθασμένη. Το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει και την ανδρική γονιμότητα, κυρίως από τα 40 και μετά. Η ηλικία φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος, μειώνοντας τη γονιμότητα, ενώ, ακόμη και αν επιτευχθεί σύλληψη, υπάρχει κίνδυνος για αποβολή ή γέννηση ενός παιδιού με προβλήματα υγείας. Η γονιμοποίηση σε μεγάλη ηλικία έχει συνδεθεί, για παράδειγμα, με αυτισμό, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και παιδική λευχαιμία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, αλλά ενημέρωσης. Προτείνουν, μάλιστα, ορισμένους τρόπους βελτίωσης της ανδρικής γονιμότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες:

  • Κυρίαρχο ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα. Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι συνήθειες που επιδρούν αρνητικά, σε αντίθεση με μια υγιεινή διατροφή και έναν ισορροπημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εξασφαλίζουν ένα πιο υγιές σπέρμα. Αρνητικά ενδέχεται, επίσης, να λειτουργήσει η χρήση ναρκωτικών και στεροειδών, καθώς και η προσωπική υγιεινή, όπως τα στενά εσώρουχα, ειδικά στην εφηβική και νεαρή ενήλικη ζωή.
  • Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να κάνουν παιδιά νέοι, πριν η ηλικία αρχίσει να επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά και τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα υγιές μωρό. Θα ήταν, επομένως, ωφέλιμο οι άνδρες να σχεδιάζουν τη ζωή τους από μικρή ηλικία, θέτοντας έναν προγραμματισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η σκέψη για τη δημιουργία οικογένειας
  • Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει επιπλέον ότι οι νεαρότεροι άνθρωποι σήμερα δεν δημιουργούν σχέσεις και ειδικά τέτοιες που να καλλιεργούν το έδαφος για δημιουργία οικογένειας. Αυτός είναι, μάλιστα, ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν γίνονται γονείς ακόμη κι εκείνοι που ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι άνθρωποι, όταν δημιουργούν σχέσεις, να έχουν στο νου τους την προοπτική της οικογένειας. Το να αποφεύγετε τη δέσμευση, ή να μένετε σε μια σχέση χωρίς προοπτική σας κρατά μακριά από το να βρείτε έναν σύντροφο κατάλληλο για να δημιουργήσετε οικογένεια

Η γονιμότητα δεν είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός ξεχωριστά, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ηλικία και η γονιμότητα του/της συντρόφου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό από την ανδρική, είναι σημαντικό να γίνονται ειλικρινείς συζητήσεις μεταξύ του ζευγαριού, αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας, ώστε να αποφευχθούν οι διενέξεις μελλοντικά.

Τέλος, οι νέες ιατρικές τεχνολογίες αποτελούν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια των ανθρώπων να γίνουν γονείς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάψυξη ωαρίων, ενώ αρκετοί τάσσονται υπέρ της κατάψυξης και σπερματοζωαρίων, που θα ενίσχυε τις πιθανότητες ενός άνδρα να γίνει πατέρας σε μεγαλύτερη ηλικία, χρησιμοποιώντας όμως ένα σπέρμα καλύτερης ποιότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο κορωνοϊός επηρεάζει τελικά την ανδρική γονιμότητα;

Υπογονιμότητα: Η αυτοάνοση πάθηση που απειλεί την ανδρική γονιμότητα

Γονιμότητα: Διπλάσιος αριθμός σπερματοζωαρίων για αυτούς τους άνδρες