Η κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού επί τέσσερις εβδομάδες από άτομα με βεβαρημένο καρδιαγγειακό προφίλ φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αξιολογεί κατά πόσο οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού στο έντερο μπορούν να βελτιώσουν τους κινδύνους του μεταβολικού συνδρόμου.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με καλύτερες τιμές χοληστερόλης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων, ωστόσο δεν υπάρχουν έρευνες που να συσχετίζουν τα οφέλη του στο έντερο με αυτούς του παράγοντες υγείας» είπε ο πρώτος συγγραφέας Richard Bruno καθηγητής διατροφής του ανθρώπου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 40 άτομα στο πλαίσιο μελέτης follow-up έρευνας του 2019, που είχε δείξει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κινδύνων υγείας με παράλληλη βελτίωση της εντερικής υγείας σε ποντίκια που τρέφονταν με συμπληρώματα πράσινου τσαγιού.

Στη νέα κλινική μελέτη το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο του αίματος, τη φλεγμονή του εντέρου καθώς και τη διαπερατότητά του σε υγιείς ενήλικες – ευρήματα απροσδόκητα.

Οι συμμετέχοντες – 21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς ενήλικες – κατανάλωναν καθημερινά επί 28 μέρες ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις κατεχίνες – το ημερήσιο ανάλογο πέντε φλιτζανιών πράσινου τσαγιού. Στην τυχαιοποιημένη διπλή διασταυρούμενη μελέτη όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν άλλες 28 μέρες παίρνοντας εικονικό φάρμακο (placebo) με μια διακοπή ενός μήνα ανάμεσα στις δυο θεραπείες όπου δεν λαμβάνονταν άλλα συμπληρώματα.

«Τα ευρήματα μας λένε ότι μέσα σε ένα μήνα μπορούμε να μειώσουμε τη γλυκόζη αίματος τόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο όσο και σε υγιή άτομα, και η μείωση του σακχάρου  φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής του εντέρου», είπε ο καθηγητής Bruno.

Αν και οι ερευνητές δεν φιλοδοξούν να δηλώσουν ότι βρήκαν τη θεραπεία για το μεταβολικό σύνδρομο με θεραπεία διάρκειας ενός μήνα, εντούτοις αναγνωρίζουν τη δυναμική που έχει το πράσινο τσάι ως μέσο για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης του μεταβολικού συνδρόμου ή αναστροφής του εάν έχει ήδη εκδηλωθεί.

Διαβάστε επίσης 

Πατήσατε τα 50; Πιείτε περισσότερο τσάι και τρώτε αυτά τα φρούτα

Το τροπικό τσάι που προφυλάσσει και αναγεννά το νευρικό σύστημα

Έρευνα: Μικρότερος κίνδυνος εγκεφαλικού και άνοιας για όσους πίνουν συχνά καφέ και τσάι