H μοναξιά πλήττει δυσανάλογα τους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις 21 Μαΐου 2022 σε επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η απουσία συζύγου, διαπίστωσε η μελέτη, συνδέθηκε με πλημμελή φροντίδα του προβλήματος υγείας και μακροπρόθεσμα τον θάνατο των ασθενών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονικά ευρήματα αναδεικνύουν τα οφέλη του γάμου για την υγεία των ατόμων. Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει ότι ασθενείς με στεφανιαία νόσο αλλά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό που δεν είχαν παντρευτεί είχαν δυσμενέστερη πρόγνωση για την υγεία τους.

«Η κοινωνική υποστήριξη βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται μακροχρόνιες παθήσεις», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Fabian Kerwagen από το Κέντρο Καρδιακής Ανεπάρκειας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Würzburg, στη Γερμανία. «Οι σύζυγοι ίσως υπενθυμίζουν τη λήψη φαρμάκων και ενθαρρύνουν προς υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής, στοιχεία που προωθούν τη μακροζωία. Στην προκείμενη μελέτη, οι άγαμοι ασθενείς ανέφεραν λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συγκριτικά με τους έγγαμους όπως και μικρότερη πίστη στον εαυτό τους ότι μπορούν να διαχειριστούν την καρδιακή ανεπάρκεια. Διερευνούμε αν αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν αν εξηγήσουν εν μέρει και τη σύνδεση με την επιβίωση στην ομάδα», πρόσθεσε.

Για τη διερεύνηση της προγνωστικής σημασίας της οικογενειακής κατάστασης σε άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια post-hoc ανάλυση στα στοιχεία της μελέτης για την καρδιακή ανεπάρκεια Extended Interdisciplinary Network Heart Failure (E-INH) για 1.008 από τους 1.022 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 2004 – 2007 για μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια,. για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση: 633 (63%) παντρεμένοι και 375 (37%) άγαμοι, 195 σε χηρεία, 96 που δεν παντρεύτηκαν ποτέ και 84 χωρισμένοι ή διαζευγμένοι.

Στοιχεία σχετικά με του περιορισμούς κοινωνικοποίησης λόγω της καρδιοπάθειας (κοινωνική αλληλεπίδραση, εμπλοκή σε χόμπι και ψυχαγωγικές δραστηριότητας, επισκέψεις σε οικογένεια και φίλους) συλλέχθηκαν από τις απαντήσεις στους στο ειδικό για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ερωτηματολόγιο Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire, και για την κατάθλιψη από το ερωτηματολόγιο Patient Health Questionnaire (PHQ-9), ενώ οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την ικανότητά τους να αποτρέπουν παροξύνσεις της πάθησης και να διαχειρίζονται τις επιπλοκές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ άγαμων και έγγαμων ασθενών ως προς την ποιότητα ζωής και την κατάθλιψη
  • οι εργένηδες σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σχετικά με την κοινωνικότητα και την πεποίθηση ότι μπορούν να διαχειριστούν την πάθηση
  • από τους 678 ασθενείς που είχαν πεθάνει σε βάθος δεκαετίας, οι ανύπαντροι αποτέλεσαν πλειονότητα τόσο στους θανάτους από κάθε αίτιο όσο και καρδιαγγειακής αιτιολογίας (σχετικός κίνδυνος 1.70 και 2.22 αντίστοιχα).

Η σύνδεση μεταξύ γάμου και μακροζωίας υποδεικνύει τη σημασία της κοινωνικής υποστήριξης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ένα θέμα έγινε ακόμα εντονότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την κοινωνική αποστασιοποίηση. Ενδεχομένως οι επαγγελματίες υγείας να πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση και τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλος τους και να συστήσουν Ομάδες υποστήριξης καρδιακής ανεπάρκειας για να καλύψουν πιθανά κοινωνικά ελλείμματα» κατέληκε ο Δρ Kerwagen.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος: Τι φταίει και δεν είστε ευτυχισμένοι

Σχέσεις: Αυτά τα ζευγάρια είναι πιθανότερο να φτάσουν στο διαζύγιο

Ο παράγοντας που «κλέβει» τόσα χρόνια ζωής όσα το κάπνισμα και η καθιστική ζωή