Εάν έχετε μια επιτακτική ανάγκη να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα, αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση και πόνο, τότε πιθανότατα έχετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες απ΄ότι στους άντρες και συνήθως διαταράσσουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο λόγω της ανατομίας της ουρήθρας, με αποτέλεσμα να εισέρχονται ευκολότερα τα παθογόνα βακτήρια από τον πρωκτό, όπως το E.coli. Άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης:

  • η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα
  • ένας νέος σεξουαλικός σύντροφος
  • ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης
  • η εμμηνόπαυση

Αντίστοιχα, όμως, υπάρχουν και τρόποι να προλάβουμε μια ουρολοίμωξη:

Σκουπιστείτε με φορά από μπροστά προς τα πίσω 

Για να αποφύγετε τη μεταφορά των βακτηρίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα, είναι προτιμότερο να υιοθετήσετε αυτή την φορά της κίνησης, από μπροστά προς τα πίσω.

Πίνετε πολλά υγρά 

Εάν μείνετε ενυδατωμένοι, τα ραντεβού με την τουαλέτα θα είναι πιο συχνά, διατηρώντας καθαρό το ουροποιητικό σύστημα από παθογόνα βακτήρια. Φροντίστε να πίνετε 6 με 8 ποτήρια τη μέρα ή έστω να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών, καταναλώνοντας συχνά τσάι με βότανα ή smoothies. Ωστόσο, φροντίστε να ελαττώσετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

Μην κρατιέστε

Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή είναι η συχνή ούρηση, τουλάχιστον κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, αδειάζοντας εντελώς την ουροδόχο κύστη σας κάθε φορά. Η ίδια τακτική συνιστάται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ουρήστε πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη

Η σεξουαλική επαφή αυξάνει τον κίνδυνο των ουρολοιμώξεων, ειδικότερα για τις γυναίκες, μιας και είναι ευκολότερο για τα βακτήρια να εισέλθουν στην ουρήθρα. Συνεπώς, με την ούρηση μειώνετε τον κίνδυνο.

Αποφύγετε τα προϊόντα με έντονο άρωμα

Τα προϊόντα για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής μπορούν να διαταράξουν την υγεία του κόλπου και το φυσιολογικό pH. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων και βακτηριακής κολπίτιδας.

Μήπως ευθύνεται κάποια μέθοδος αντισύλληψης; 

Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως το διάφραγμα, τα σπερματοκτόνα και τα προφυλακτικά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Καταναλώστε άφθονα προβιοτικά 

Τα προβιοτικά μπορούν να οφελήσουν και τα καλά βακτήρια του ουροποιητικού συστήματος πέραν των αντίστοιχων βακτηρίων του εντέρου. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, και το ξινολάχανο μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι συμμάχοι ενάντια στην ουρολοίμωξη.

Θαυματουργά κράνμπερι

Τα κράνμπερι ανήκουν κι αυτά στις τροφές που υψώνουν ασπίδα ενάντια στην ουρολοίμωξη και αποτελούν μια κλασική σπιτική συνταγή. Οι προανθοκυανιδίνες έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν το E.coli να προσκολληθεί στους ιστούς του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C των φρούτων μπορεί να αυξήσει την οξύτητα των ούρων, η οποία μπορεί να μειώσει την υπερανάπτυξη των κακών βακτηρίων.

 

Διαβάστε επίσης: 

Ουρολοιμώξεις: Όλα τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να γλυτώσετε την ταλαιπωρία

Ουρολοιμώξεις: Έξι αποτελεσματικοί τρόποι να προφυλαχθείτε