Σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν αναπνέει καθαρό αέρα, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ποιότητα αέρα είναι χειρότερη στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα όρια ποιότητας αφού περιέχει σωματίδια που προκαλούν ασθένειες. Επίσης και η ποιότητα του αέρα της Αφρικής παραμένει σε ιδιαίτερα κακά επίπεδα.

«Αφού επιβιώσαμε από την πανδημία, είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε να έχουμε 7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και 13 θανάτους το λεπτό που μπορούν να προληφθούν καθώς και αμέτρητα χαμένα χρόνια καλής υγείας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» τόνισε η Δρ. Maria Neira, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και υγείας του Π.Ο.Υ. «Ωστόσο, πάρα πολλές επενδύσεις εξακολουθούν να βυθίζονται σε ένα μολυσμένο περιβάλλον, αντί για καθαρό, υγιή αέρα» πρόσθεσε η ίδια.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στον αέρα εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και από εκεί στις φλέβες και τις αρτηρίες, προκαλώντας ασθένειες. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από τις μεταφορές, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τη γεωργία, την καύση αποβλήτων, τη βιομηχανία και τις φυσικές πηγές, όπως είναι η σκόνη των ερήμων.

Η βάση δεδομένων του Π.Ο.Υ. περιελάμβανε τα σωματίδια μεγέθους 2.5 (PM2.5) και 10 μικρόμετρων (PM10) και τώρα περιλαμβάνει μετρήσεις του διοξειδίου του αζώτου στο έδαφος, το τελευταίο από τα οποία παράγεται από τα καύσιμα και είναι κοινό χαρακτηριστικών των μεγάλων πόλεων. Βάσει αυτών των μετρήσεων, ο Π.Ο.Υ. βρήκε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση άσθματος και να προκαλέσει συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή αλλά και ο συριγμός.

«Τα αιωρούμενα σωματίδια, ιδίως τα PM2.5 είναι ικανά να διεισδύσουν εις βάθος στους πνεύμονες και να εισέλθουν από εκεί στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας καρδιαγγειακές επιπτώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αναπνευστικά προβλήματα» τονίζει ο Π.Ο.Υ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα αιωρούμενα σωματίδια επηρεάζουν και άλλα όργανα και προκαλούν και άλλες ασθένειες».

Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές για να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόνισε στο Associated Press η Anumita Roychowdhury, εμπειρογνώμονας σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος, στο Νέο Δελχί.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα, τη μαζική κλιμάκωση της πράσινης ενέργειας, το διαχωρισμό των τύπων αποβλήτων και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, όπως πρόσθεσε η ίδια.

Η περίπτωση της Ινδίας

Στην Ινδία, περισσότερο από το 60% των φορτίων PM2.5 προέρχεται από τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες. Η Tanushree Ganguly, επικεφαλής του προγράμματος για την ποιότητα του αέρα στο Συμβούλιο για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό, ανέφερε την ανάγκη ανάληψης δράσης για τη μείωση των εκπομπών από τις βιομηχανίες, τα αυτοκίνητα, την καύση βιομάζας και την οικιακή ενέργεια.

«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια για τα νοικοκυριά που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να λάβουμε ενεργά μέτρα για τον καθαρισμό του βιομηχανικού μας τομέα» είπε η Ganguly στο Associated Press

 

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 9 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως προκαλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος

Έρευνα: O μολυσμένος αέρας μπορεί να κόψει έξι χρόνια από τη ζωή μας

Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος από βαριά Covid-19