Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, ανά τον κόσμο, έρχονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση κάποιας μορφής καρκίνου. Χάρη στην πρόοδο της Επιστήμης όμως και την πλειάδα των θεραπευτικών επιλογών που αυτή προσφέρει, πολλοί τύποι νεοπλασιών έχουν καλή πρόγνωση με τους ασθενείς είτε να ιόνται, είτε να ζουν με τη νόσο για πολλά χρόνια. Ωστόσο, η «συμβίωση» με τον καρκίνο έχει πολλαπλές ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα και την ψυχολογία.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι 8 στους 10 ογκολογικούς ασθενείς θα εκδηλώσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα τους, εξαιτίας των θεραπειών στις οποίες υποβάλλονται, αλλά δεν παραπέμφθηκαν σε δερματολόγο για την αντιμετώπισή τους. Οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες, οι ορμονοθεραπείες και οι ανοσοθεραπείες είναι μεν αποτελεσματικές έναντι των καρκινικών κυττάρων αλλά τοξικές για τα κύτταρα του δέρματος. Μάλιστα, οι δερματικές ενοχλήσεις και βλάβες είναι πολλές φορές τόσο έντονες που αλλοιώνουν την όψη και την υφή του δέρματος των ασθενών, δημιουργώντας τους άσχημη ψυχολογία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, κάνοντας τους να να θέλουν να εγκαταλείψουν τη θεραπεία τους.

Το δέρμα είναι ένα μοναδικό όργανο και το μεγαλύτερο που καθιστά ξεχωριστό τον κάθε άνθρωπο και όταν είναι υγιές χαρίζει αυτοπεποίθηση και καλή ποιότητα ζωής. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για τους ογκολογικούς ασθενείς να έχουν «σύμμαχο» ένα υγιές δέρμα στη μάχη τους για τη ζωή, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική φροντίδα είναι εξίσου σημαντική με την κατάλληλη αντικαρκινική θεραπεία.

Η La Roche-Posay πιστή στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος έχει θέσει στο επίκεντρο της προσοχής της τη σημασία της φροντίδας του δέρματος των ασθενών με καρκίνο.

Η εξειδικευμένη ομάδα εργασίας European SKIn Management in Oncology (ESKIMO) που έχει θεσπίσει η La Roche-Posay και αποτελείται από κορυφαίους δερματολόγους και ογκολόγους, έχοντας αναλύσει και εντοπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών, προβαίνει σε συστάσεις σχετικά με τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά προϊόντα που μπορούν να ανακουφίσουν τους ογκολογικούς ασθενείς και να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» η La Roche-Posay από το 2019 δίνει μια άλλη διάσταση στο όραμα του ομίλου – «κανένας μόνος του απέναντι στο καρκίνο» και «αγκαλιάζει» το δέρμα του ασθενή με καρκίνο βοηθώντας τον να αναζητήσει έγκαιρα δερματολογική αξιολόγησης. «Ο ρόλος του δερματολόγου είναι καθοριστικός από τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου, καθώς θα ενημερώσει τον ασθενή για το τι να περιμένει στο δέρμα του, αλλά και να τον συμβουλέψει σχετικά με τη φροντίδα του δέρματός του. Είναι απαραίτητο οι ογκολογικοί ασθενείς να χρησιμοποιούν ενυδατική φροντίδα, ήπια μη αλκοολούχα προϊόντα καθαρισμού και αντηλιακή προστασία», σύμφωνα με την Δρ Ζωή Απάλλα, Αφροδισιολόγο – Δερματολόγο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Παράλληλα έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο συμβουλευτικό οδηγό που βοηθά τον ασθενή να προλάβει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, τα χέρια και τα πόδια κατά τη διάρκεια της ογκολογικής θεραπείας. Ενώ, σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» με στοχευμένες παρεμβάσεις έχουν διανεμηθεί σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία πάνω από 19.000 ειδικές συσκευασίες δερματολογικής φροντίδας σε ογκολογικούς ασθενείς, ενημερώνοντας παράλληλα το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών και το υγειονομικό προσωπικό των Ογκολογικών Μονάδων για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ανακουφιστούν οι ογκολογικοί ασθενείς από τις παρενέργειες των θεραπειών στο δέρμα τους και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέλος, η La Roche-Posay σε συνεργασία με τον ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σωστή αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων δερματικών ενεργειών των ογκολογικών ασθενών και τη βελτίωση της καθημερινότητας τους τόσο κατά τη διάρκεια των θεραπειών, όσο και στην περίοδο της αποθεραπείας.