Η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος μπορεί να μετριαστεί με τη βοήθεια της φύσης, πρεσβεύει νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ecopsychology. Η επαφή με τη φύση φαίνεται ότι μετριάζει την ανησυχία για την εικόνα του σώματος, απομακρύνοντας ορισμένους πυροδότες της ανησυχίας όπως η πρόσβαση στα social media και συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των μηχανισμών αντιμετώπισης της αρνητικής αυτοεικόνας.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin συμμετείχαν 401 άτομα από την Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τον βαθμό έκθεσής τους στην φύση, την εκτίμηση που είχαν για το σώμα τους καθώς και τον τρόπο που εκλογίκευαν και τελικά αποδέχονταν τυχόν αρνητικά συναισθήματα για την εικόνα του σώματός τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχαν θετικοί συσχετισμοί μεταξύ των παραπάνω τριών παραμέτρων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η μελέτη, η πρώτη που διερεύνησε τον τρόπο που η έκθεση στη φύση μπορεί να βοηθήσει το μυαλό να αντιμετωπίσει τα (προσωρινά) συναισθήματα αρνητικής εικόνας σώματος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να περνάμε χρόνο σε ένα φυσικό περιβάλλον βοηθά στην υιοθέτηση αποτελεσματικών στραγηγικών αποδοχής της εικόνας του σώματος. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ευρισκόμενοι στη φύση το σώμα και το μυαλό απομακρύνονται και αποστασιοποιούνται από πηγές απειλών για την εικόνα του σώματος, όπως τα social media, τα μη ρεαλιστικά πρότυπα εμφάνισης που προβάλλονται από διάφορα μέσα καθώς και οι καθρέφτες.

Η παραμονή σε φυσικό περιβάλλον μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καλλιέργεια πιο υγιών και ισορροπημένων τρόπων σκέψης που επιτρέπουν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των απειλών της αυτοεικόνας και των μελλοντικών τους επιπτώσεων. Με απλά λόγια η έκθεση στη φύση μας απομακρύνει από τα post στο instagram, τις αφίσες με τα μοντέλα στους δρόμους, και τους καθρέφτες, παρέχοντάς μας την δυνατότητα να θέσουμε τα πράγματα σε μια προοπτική, λειτουργώντας παράλληλα θεραπευτικά και ως μέσο αποκατάστασης της λαβωμένης εικόνας του σώματος.

Είναι ήδη γνωστό ότι η επαφή με τη φύση συμβάλλει σε βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, καλύτερο αυτοέλεγχο και καλύτερη αντίληψη του χρόνου που περνάει, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να  εκλογικεύσουμε ότι πιστεύουμε ότι μπορεί να συνιστά απειλή για την εικόνα του σώματός μας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές είναι γνωστό ότι η θετική εικόνα του σώματος τονώνει την ψυχική υγεία και η συγκεκριμένη έρευνα προσθέτει νεότερα στοιχεία στον αυξανόμενο όγκο δεδομένων για την ευεργετική δράση και τη σημασία της έκθεσης στη φύση σε πλήθος παραμέτρων της σωματικής και ψυχικής σφαίρας.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτές οι γυναίκες νιώθουν πολύ πιο άνετα με το σώμα τους

Σεξουαλική ζωή: Πώς επηρεάζεται από την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας