Η γρίπη εξαπλώνεται ραγδαία σε κλειστούς χώρους, ανάμεσά τους και το Μετρό, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health.

«Από όσο περισσότερους σταθμούς περνάτε κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας διαδρομών, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αρρωστήσετε», αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής την Lara Gosce.

Οι ειδικοί παρατήρησαν λιγότερα κρούσματα γρίπης σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή έκαναν μικρότερες διαδρομές με λιγότερες στάσεις.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά των λοιμώξεων ήταν τριπλάσια μεταξύ των ατόμων σε μια πόλη που έπρεπε να αλλάζουν γραμμές του Μετρό σε πολυσύχναστους σταθμούς, συγκριτικά με τους χρήστες των ΜΜΜ σε μια γειτονική πόλη που χρησιμοποιούσαν γραμμές του Μετρό χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν συρμούς.

Η Δρ. Gosce προτείνει να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της μελέτης από τους φορείς δημόσιας υγείας για να κατανοηθεί ο ρόλος των ΜΜΜ στην εξάπλωση των ασθενειών και πιθανόν να προτρέπονται οι άνθρωποι να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέση κατά τη διάρκεια των επιδημιών.