homescreen

Η ζωή μετά τα 40 (50, 60…)

Η ζωή μετά τα 40 (50, 60…)


Χαράλαμπος Νικόπουλος

Παραμείνετε νέοι, σωματικά και ψυχικά, σε κάθε ηλικία αλλάζοντας μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας

Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, οι αντιλήψεις για την ηλικία και τη γήρανση αλλάζουν. Μολονότι κανείς πια δεν αποκαλεί μεσήλικα όποιον πλησιάζει τα 50, υπάρχουν τρόποι να αγκαλιάσει κάποιος τη ζωή και να την απολαύσει και μετά τη «μέση ηλικία», αλλά και μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ταξιδέψτε περισσότερο
Γενικά το ταξίδι ως εμπειρία ανανεώνει και διατηρεί ψηλά την αυτοπεποίθηση διεγείροντας τον εγκέφαλο και τις αισθήσεις. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι ο προορισμός. Είναι η εποχή που τα δημοφιλή μέρη δεν αντιπροσωπεύουν πια τόσο πολλά πράγματα για σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να διασχίσετε την έρημο ή να σκαρφαλώσετε στο Εβερεστ. Απλώς αφήστε στην άκρη τις πρωτεύουσες και τις μητροπόλεις και προτιμήστε κάποια κωμόπολη ή ακόμη και χωριό για την απόδρασή σας. Θα σας βοηθήσει να μάθετε καλύτερα τους άλλους και τον εαυτό σας.

Βρείτε μια νέα δραστηριότητα
Μπορεί να είναι ένα νέο σπορ ή μια νέα συντροφιά που ασχολείται με τη λογοτεχνία, την επιστήμη ή τις τέχνες. Αν είστε ελάχιστα κοινωνικοί, θα βρείτε καινούριους ανθρώπους και θα ενταχθείτε σε μια ομάδα η οποία σταδιακά θα αναπτύσσει δυνατότερους δεσμούς μεταξύ της. Οι νέες εμπειρίες και η αίσθηση του ανήκειν κάπου θα σας δώσουν χαρά και συναισθηματική ασφάλεια αντίστοιχα.

Μάθετε μια ξένη γλώσσα
Αν είστε στην ευχάριστη θέση να έχετε μια μόνιμη δουλειά και το πρόγραμμά σας είναι λίγο πολύ συγκεκριμένο -ή ακόμη αν είστε στη σύνταξη-, μπορείτε να δεσμεύσετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας ένα τρίωρο για να μάθετε μια ξένη γλώσσα. Δεν είναι απλώς ένα πτυχίο! Μια ξένη γλώσσα είναι ένας καινούριος κόσμος και το σημείο επαφής με μια άλλη κουλτούρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ένα μεταπτυχιακό ή να διεκδικήσετε το πρώτο σας πτυχίο. Η καλλιέργεια της γνωσιακής διαδικασίας στη μέση ηλικία ασκεί τη μνήμη και προφυλάσσει από ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Βελτιώστε αντοχή και ελαστικότητα
Βελτιώστε την κατάσταση του σώματός σας με αερόβια γυμναστική και διατάσεις. Στην αερόβια άσκηση απλώς μην το παρακάνετε και επιλέξτε κάποιο σπορ που καταπονεί το σώμα. Το ποδήλατο και το κολύμπι είναι πιο ήπια σε σχέση με το τρέξιμο διότι δεν καταπονούν τα πέλματα. Για να καταπολεμήσετε τη μείωση της ελαστικότητας, αυξήστε τον χρόνο των διατάσεων και με τη βοήθεια ενός ειδικού κάντε τις σωστά.

Πείτε αντίο στη ζάχαρη
Η κατανάλωση ζάχαρης δεν σας κάνει μόνο να φαίνεστε γηραιότεροι, σας κάνει επίσης να νιώθετε μεγαλύτερης ηλικίας. Σταματώντας την οριστικά θα μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, φλεγμονών και θα αισθανθείτε πιο υγιείς. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής Miller στο Μαϊάμι, όσοι ηλικιωμένοι καταναλώνουν αναψυκτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε να ένας ακόμη λόγος για να την εγκαταλείψετε.

Σηκώστε βάρη
Ή κάντε ασκήσεις δύναμης με αντιστάσεις (π.χ. έλξεις) για να χτίσετε μυϊκή μάζα. Τα χρόνια που έρχονται θα πρέπει να δυναμώσετε τους μυς σας για να μπορούν να συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη, ενώ θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την οστεοπόρωση. Με τη βοήθεια ενός ειδικού κάντε ασκήσεις που θα ενδυναμώσουν πόδια, μέση και πλάτη.

 

Πείτε αντίο στους τοξικούς ανθρώπους
Όσα κι αν σας δένουν μαζί τους -η φιλία από το πανεπιστήμιο ή η γνωριμία από τον στρατό- στη μέση ηλικία δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα ένας δύσθυμος, μίζερος, ανικανοποίητος, γκρινιάρης, ακραία εγωιστής, τσιγκούνης ή εύθικτος άνθρωπος. Το μόνο που κατορθώνουν όλοι εκείνοι που ανήκουν στη συνομοταξία αυτή είναι να αναρωτιέστε για ποιον λόγο είστε υποχρεωμένοι να τους αφήνετε να επιβαρύνουν τη ζωή σας. Τολμήστε να κλείσετε την πόρτα σε μια τέτοια σχέση, για να μπορέσετε να ανοιχτείτε σε ανθρώπους που πραγματικά σας κάνουν καλό.

Ανοίξτε τα άλμπουμ
Αντί να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί στο μέλλον, το να θυμηθείτε τις θετικές αναμνήσεις από το παρελθόν θα μπορούσε να σας κάνει πιο ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα. Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι η διάθεση των συμμετεχόντων τονώθηκε πολύ περισσότερο με το να βλέπουν παλιές οικογενειακές φωτογραφίες από το να παρακολουθούν τηλεόραση, να ακούν μουσική ή να καταναλώνουν αλκοόλ.

Φορέστε κόκκινα

Τα ρούχα σας δεν σας καθορίζουν, αλλά μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε. Για όσους αναζητούν την πηγή της νεότητας, τα κόκκινα ρούχα φαίνεται να έχουν μια απάντηση, ειδικά αν είστε γυναίκες. Σας κάνουν να φαίνεστε  πιο ζωηρές, πιο έτοιμες για δράση. Μάλιστα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διαπίστωσε ότι και μόνο κοιτάζοντας κάτι κόκκινου χρώματος αυτόματα αυξάνονται η ενεργητικότητα και η προσοχή – κάτι σαν το κόκκινο πανί του ταύρου.

Αγαπήστε τη ρουτίνα
Τα αποθέματα της σωματικής ενέργειας μειώνονται όσο περνάνε τα χρόνια και οι συνέπειες από τα ξενύχτια και τις κραιπάλες αργούν περισσότερο να αντιμετωπιστούν. Οι γηρίατροι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτό είναι ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, με συγκεκριμένες ώρες κατάκλισης και αφύπνισης και αρκετές ώρες ανάπαυσης. Μάλιστα, έρευνες επισημαίνουν ότι η άνοια εμφανίζεται σπανιότερα σε άτομα που ακολουθούν από νεαρή ηλικία ένα σταθερό πρόγραμμα.

Επενδύστε σε εμπειρίες
Αντί να γεμίζετε το σπίτι σας με πράγματα, προσπαθήστε να ξοδέψετε τα μετρητά σας σε νέες εμπειρίες. Και αυτό δεν είναι μόνο φιλοσοφική προτροπή, αλλά ιατρική, καθώς η ροή αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας νέας εμπειρίας. Την ίδια ώρα έρευνα του Empire State College υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν τα χρήματά τους για διασκέδαση, θεάματα, ταξίδια, φαγητό κ.λπ. είναι πιο χαρούμενοι από εκείνους που αγόρασαν ένα πανάκριβο κινέζικο βάζο.

Διαβάστε Ιστορία
Οι πρώτες τρεις δεκαετίες της ζωής σας ήταν αφιερωμένες στην απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων. Οι τρεις επόμενες στην απόκτηση εμπειριών και στη βίωση συναισθημάτων μέσω της λογοτεχνίας. Στις τελευταίες δεκαετίες επιστρέψτε στην αρχή. Θυμηθείτε γεγονότα και χρονολογίες, ασκήστε το μυαλό σας, φρεσκάρετε τη μνήμη σας. Συνδυάστε το διάβασμα με παρακολούθηση ντοκιμαντέρ και νιώστε ξανά όπως όταν διαβάζατε για πρώτη φορά για τον άνθρωπο που πήγε στη Σελήνη, για την Πτώση του Τείχους ή την Ελληνική Επανάσταση.

Μασήστε τσίχλα
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychology αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια μιας άσκησης μνήμης εκείνοι που μασούσαν τσίχλα επέδειξαν καλύτερες ικανότητες στην ανάκληση γεγονότων και πληροφοριών. Απλώς, ας είναι χωρίς ζάχαρη.

Πιείτε κρασί
Ένα ποτήρι ποιοτικό κόκκινο κρασί, μέρα παρά μέρα, βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, της γήρανσης, της άνοιας, της υπερχοληστερολαιμίας και της υπέρτασης. Όλα αυτά χάρη στην ρεσβεταρόλη που περιέχει το κόκκινο κρασί, ουσία που έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.Απόρρητο Απόρρητο