Το ιδανικό σνακ πριν την προπόνηση για τους άνδρες και τις γυναίκες μέσης ηλικίας είναι το κακάο σύφμωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου LIverpool Hope. Μια είδηση που σίγουρα θα ικανοποιήσει όσους θέλουν να φάνε κάτι για να πάρουν δυνάμεις πριν πάνε στο γυμναστήριο. Η τρέχουσα έρευνα δημοσιεύθηκε στο  European Journal of Applied Physiology και έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά ερευνών που αποδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στην κατανάλωση κακάο όχι μόνο για την σωματική απόδοση αλλά και για την καλύτερη νοητική λειτουργία.

Η νέα έρευνα διεξήχθη σε μια ομάδα υγιών ενηλίκων 40-60 ετών οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή. Κατά τη διάρκεια της  περιόδου παρακολούθησής τους διάρκειας πέντε εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έκαναν εξαντλητική προπόνηση σε στατικό ποδήλατο στο χώρο των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου με στόχο την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (ο δείκτης VO2 max είναι ο σημαντικότερος δείκτης της αερόβιας αντοχής).

Οι συμμετέχοντες καταλάνωναν είτε 400mg συμπληρωμα φλαβονολών κακάο είτε εικονικά σκευάσματα για επτά μέρες πριν λάβουν μέρος σε περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την μεταφορά οξυγόνου του οργανισμού ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της άσκησης. Όσο μικρότερη η διάρκεια της απόκρισης τόσο καλύτερη και η αθλητική επίδοση και αντοχή.

Όσοι λάμβαναν το συμπλήρωμα φλαβονόλης σημείωσαν σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές, μείωση του χρόνου απόκρισης από 40” σε 34”. Η διαφορά θεωρείται σημαντική επειδή υπερβαίνει το ελάχιστο της φυσιολογικής σχετικής αλλαγής των πέντε δευτερολέπτων.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν συνιστούν να φάμε μια σοκολάτα πριν πάμε στο γυμναστήριο. Αντιθέτως προτείνουν την κατανάλωση ενός ροφήματος με μιάμιση κουταλιά της σούπας κακάο, επειδή η σκόνη κακάο περιέχει φλαβανόλες κατά μέσο όρο 34,6mg ανά γραμμάριο, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή λιπαρά όπως έχει μια σοκολάτα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και συγκεκριμένα σε φλαβονόλες, μία υποκατηγορία τους που περιλαμβάνει τις ουσίες επικατεχίνη και κατεχίνη.

Διαβάστε ακόμη

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Το κακάο ανακουφίζει από την κόπωση

Τα τρόφιμα που οξύνουν την όραση και καταπολεμούν την φλεγμονή