Οι wearable συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι άνθρωποι να παρακολουθούν την ανάρρωσή τους από την COVID-19, ενώ αποκαλύπτουν και πόσο μακροχρόνια θα είναι αυτή η ανάρρωση, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η μελέτη διενεργήθηκε από τέλη Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021 και περιελάμβανε 875 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 234 είχαν διαγνωστεί θετικοί στην COVID-19. Τα δεδομένα από τις wearable συσκευές έδειξαν ότι οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είχαν συμπεριφορικά και σωματικά συμπτώματα, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός που επέμενε για εβδομάδες ή και μήνες.

Τα συμπτώματα αυτά διαρκούσαν περισσότερο στους ασθενείς με COVID-19 από ό,τι σε εκείνους με άλλες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Scripps Research Translational Institute. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αυτοί χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 79 ημέρες ώστε ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης να επιστρέψει στο φυσιολογικό, συγκριτικά με τις μόλις τέσσερις ημέρες για την ομάδα non-COVID.

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι η COVID-19 διαταράσσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει της βασικές σωματικές διαδικασίες. Οι καρδιακοί παλμοί και η ζάλη που ανέφεραν πολλοί πάσχοντες από COVID-19 μπορεί να αποτελούν συμπτώματα αυτής της διαταραχής, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Πολλοί άνθρωποι που νοσούν από COVID-19 καταλήγουν με δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ένα είδος εξελισσόμενης φλεγμονής και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τους παλμούς», εξηγεί η Jennifer Radin, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Scripps και επικεφαλής της μελέτης και συνεχίζει:

«Θελήσαμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά στη συγκέντρωση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκρίνουμε τις σωματικές αλλαγές που παρατηρούμε από συμπτώματα που πράγματι βιώνουν οι συμμετέχοντες. Πρόκειται, λοιπόν, για προκαταρκτική μελέτη που ανοίγει τον δρόμο για πολλές ακόμα μελέτες».

Με τη σειρά του, ο Δρ. Robert Hirten, γαστρεντερολόγος και ειδικός στις wearable συσκευές στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai αναφέρει πως «είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική μελέτη, καθώς οι wearable συσκευές μάς προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τους ανθρώπους διακριτικά για μεγάλες χρονικές περιόδους και να δούμε με αντικειμενικό τρόπο το πώς ακριβώς τους επηρεάζει ο ιός».

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι wearable συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης -οι οποίες μπορούν να συγκεντρώσουν δεδομένα για τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία σώματος, τη φυσική δραστηριότητα και άλλες πληροφορίες υγείας– μπορούν επίσης να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια της COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός -Συμπτώματα: Να γιατί κάποιοι τυχεροί περνούν… στο πόδι την Covid-19

Κορωνοϊός – Πλήρως εμβολιασμένοι; Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσετε

Κορωνοϊός – Ανάρρωση: Ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τρεις μήνες