Η δουλειά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Οι ώρες εργασίας του καθενός, όμως, ποικίλλουν σημαντικά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εργάζονται σε μεταλλεία και λατομία δουλεύουν κατά μέσο όρο 46 ώρες την εβδομάδα, ενώ εκείνοι που εργάζονται στον τουρισμό 25 ώρες την εβδομάδα. Εξίσου διαφορετικά είναι τα ωράρια εργασίας από χώρα σε χώρα.

Μια νέα συστηματική επανεξέταση υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), λοιπόν, βρήκε ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων υγείας, ακόμα και θανάτου.

Για τη μελέτη, οι συγγραφείς συνδύασαν δεδομένα από δύο προηγούμενες συστηματικές επανεξετάσεις που περιελάμβαναν 37 μελέτες για τις καρδιακές παθήσεις και 22 μελέτες για το εγκεφαλικό επεισόδιο από την περίοδο 1970-2018. Στις μελέτες αυτές περιλαμβάνονταν συνολικά περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν ότι η εργασία για περισσότερες από 55 ώρες εβδομαδιαίως σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονταν πάνω από 55 ώρες είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και 17% να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις συγκριτικά με εκείνους που εργάζονταν 35-40 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επανεξέταση, περίπου 488 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται περισσότερες από 55 ώρες εβδομαδιαίως. Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι 745.00 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις το 2016, ως αποτέλεσμα της πολύωρης εργασίας –αριθμός που αναλογεί σε 29% αύξηση συγκριτικά με τα δεδομένα του 2000.

Οι περισσότεροι θάνατοι στη μελέτη αφορούσαν ανθρώπους 60-79 ετών, οι οποίοι δούλευαν περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα για αρκετές δεκαετίες. Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι η πολύωρη εργασία –και οι επακόλουθες συνέπειές της στην υγεία- ήταν πιθανότερο να επηρεάσει τους άνδρες και όσους ζούσαν στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού και τη νοτιοανατολική Ασία.

«Η εργασία για 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Είναι, λοιπόν, ώρα για όλους, κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους να κατανοήσουν το γεγονός ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο», αναφέρει η Δρ. Maria Neira, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.

Πολλές από τις λύσεις σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα υγείας σχετίζονται με τις κυβερνητικές πολιτικές και τις συμβάσεις εργασίας, ειδικά για τους εργαζομένους χαμηλότερου εισοδήματος ή εκείνους που πρέπει να δουλεύουν και σε δεύτερη εργασία για να τα φέρουν εις πέρας. «Πρέπει, λοιπόν, ο καθένας ατομικά να αντιλαμβάνεται το πώς οι πολλές ώρες εργασίες μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική του υγεία και να κάνει τις περισσότερες δυνατές προσαρμογές σε αυτό», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Η νόσος εξαιτίας της οποίας μπορεί να απολυθείτε από τη δουλειά σας

Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Η κίνηση που μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο

Burn out: Τα επικίνδυνα σημάδια και πώς θα το ξεπεράσουμε