Αν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που μπήκαν στο καθεστώς της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των ματιών σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).

Η προσήλωση στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών, σε ψηφιακή κόπωση όπως αποκαλείται πλέον.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, πονοκεφάλους και κουρασμένα, ξηρά μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν χρησιμοποιούμε τις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια λιγότερο συχνά, πράγμα που όμως διατηρεί την επιφάνειά τους ενυδατωμένη.

Το παρατεταμένο διάβασμα, το γράψιμο ή άλλες έντονες εργασίες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών.

«Τα καλά νέα είναι ότι το να κοιτάμε τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το smartphone για παρατεταμένο χρόνο δεν προκαλεί μόνιμη ζημιά. Όπως όλοι έχουμε πιθανώς παρατηρήσει, το να κοιτάμε την οθόνη για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει κάποια ενοχλητικά συμπτώματα. Υπάρχουν, όμως, απλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε από αυτή την ενόχληση», αναφέρει η Δρ. Dianna Seldomridge από την AAO.

Η ειδικός συμβουλεύει:

1- Κάνετε τακτικά διαλείμματα στα μάτια ακολουθώντας τον κανόνα 20-20-20. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι που θα σας υπενθυμίζει να κοιτάτε έξι μέτρα μακριά κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα ή κλείστε τα μάτια σας για 20 δευτερόλεπτα.

2- Θα πρέπει, επίσης, να κάθεστε 45-63 εκατοστά μακριά από την οθόνη του υπολογιστή, δηλαδή περίπου όσο το μήκος των χεριών σας, ενώ η θέση της οθόνης θα πρέπει να είναι σε ύψος τέτοιο ώστε να μάτια σας να κοιτούν ελαφρώς προς τα κάτω, όχι ευθεία ή προς τα πάνω.

3- Προσαρμόστε την φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης ώστε να είναι άνετα για τα μάτια σας.

4- Οι σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) θα βοηθήσουν ώστε τα μάτια σας να παραμείνουν ενυδατωμένα και ανακουφίζουν την ενόχληση από τα ξεραμένα μάτια.

5-Εναλλακτικά, ένας υγραντήρας μπορεί να προσθέσει υγρασία στον αέρα και να ελαχιστοποιήσει την ξηρότητα των ματιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για ανθρώπους που ζουν σε κρύες περιοχές και χρησιμοποιούν συχνά θερμαντικά σώματα.

6-Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην όρασή σας όταν κοιτάτε την οθόνη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χρήση γυαλιών υπολογιστή, που έχουν φακούς ειδικά σχεδιασμένους για όραση σε τέτοιες οθόνες.

Η Δρ. Seldomridge καταλήγει όταν δεν είναι ανάγκη να επιλέξετε γυαλιά που εμποδίζουν το μπλε φως, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το μπλε φως που προέρχεται από την οθόνη του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή καταπόνηση ή βλάβες στα μάτια, σύμφωνα και με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Διαβάστε επίσης

Κόπωση από τις τηλεδιασκέψεις: Τέσσερις τρόποι να την ξεπεράσουμε

Lockdown και τηλεργασία: Πώς θα αποφύγετε τους πόνους σε μέση, πλάτη και αυχένα

Κορωνοϊός – Τηλεργασία: Τα οφέλη, οι παγίδες και τα παράδοξα