Το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κύησης των γυναικών ασθενών αυξάνει τον κίνδυνο ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών γεγονός που αποτελει προάγγελο καρδιαγγειακών νόσων που μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα κι αν το σάκχαρο του αίματος είναι ρυθμισμένο αρκετά χρόνια μετά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Circulation, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, δηλαδή η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσιάζεται σχεδόν στο 20% των εγκύων παγκοσμίως. Μετά την εγκυμοσύνη, εκτιμάται ότι οι γυναίκες με αυτό τον τύπο διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Το 2018, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία ανέφερε ότι ο σακχαρώδης διαβήτη κύησης αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο. Η μελέτη με το όνομα CARDIA εξέτασε το κατά πόσο η επίτευξη υγιών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την εγκυμοσύνη θα μετριάσει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζεται με ιστορικό σακαχαρώδη διαβήτη κύησης.

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε το 1985 και εξέτασε περισσότερους από 5.100 Αμερικανούς ηλικίας 18-30 στην αρχή της έρευνας. Η νέα ανάλυση όμως συμπεριέλαβε μόνο γυναίκες, περίπου 1.100, χωρίς να πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίες αργότερα γέννησαν τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια των 25 ετών της έρευνας, που ολοκληρώθηκε το 2011. Έγιναν εξετάσεις αίματος πριν και μετά τον τοκετό σε διαστήματα πέντε ετών για να διερευνηθεί εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν φυσιολογικά αλλά και για να ελεγχθούν για προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Έγιναν επίσης καρδιογραφήματα για να ελέγξουν την εναπόθεση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, προάγγελο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στα 15, 20 και 25 χρόνια από την έναρξη της έρευνας.

Το διάστημα παρακολούθησης των γυναικών ήταν 25 ετη . Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 48 έτη. Το 12% των γυναικών εμφάνισε σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Πιο συγκεκριμένα, η μετέπειτα ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κύσης είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες ανεξάρτητα από το αν είχαν σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή κάποιο τύπο διαβήτη. Η επίτευξη υγιών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την εγκυμοσύνη δεν μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες με προηγούμενο σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Ακόμα, το 36% των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύσης εμφάνισαν προδιαβήτη και το 26% σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με το 35% και το 9%  των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ακόμα, το 25% των γυναικών με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κύησης εμφάνισαν ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς σε αντίθεση με το 15% των γυναικών που δεν είχαν.

«Εντυπωσιαστήκαμε με την ανακάλυψη ότι οι γυναίκες με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κύησης είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας, ακόμα κι αν η γλυκόζη αίματος είναι πλέον σε φυσιολογικά επίπεδα» αναφέρει η Erica P. Gunderson, επιδημιολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια στο Τμήμα Καρδιακών και Μεταβολικών Νοσημάτων στο Ερευνητικό Τμήμα της Κaiser Permanente του Όκλαντ στην Καλιφόρνια.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Εννέα παράγοντες κινδύνου – Δείτε πόσο κινδυνεύετε

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει κατά 38% τον κίνδυνο νόσου

Διαβήτης: Εννέα παράγοντες κινδύνου – Δείτε πόσο κινδυνεύετε