Οι ειδικοί της κλινικής Mayo και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας προτείνουν πέντε καθοριστικά βήματα για να την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Τα βήματα αυτά είναι επιτακτικό να τα ακολουθήσετε ιδιαίτερα εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη δηλαδή αν είστε υπέρβαροι, έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή διαγνωστήκατε με προδιαβήτη (διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας).

Αθληθείτε περισσότερο

Η άσκηση συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ παράλληλα ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη που με τη σειρά της βοηθά στην διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τόσο η αερόβια όσο και η προπόνηση αντίστασης  βοηθούν, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα έχει ο συνδυασμός τους.

Πείτε ναι στις φυτικές ίνες

Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης

Έχει φανεί ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και να συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Χάστε βάρος

Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους θα κάνει τη διαφορά. Συμμετέχοντες σε μεγάλη έρευνα που έχασαν 7% του αρχικού τους βάρους και γυμνάζονταν συστηματικά μείωσαν κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Μην κάνετε παράξενες δίαιτες της μόδας

Οποιαδήποτε δίαιτα (π.χ. χαμηλών υδατανθράκων, γλυκαιμικού δείκτη) οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους αρχικά, μακροπρόθεσμα δεν έχει φανεί αποτελεσματική στην πρόληψη του διαβήτη. Επίσης δεν συνιστώνται δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφίμων.

Εάν είστε άνω των 45 και έχετε παράγοντες κινδύνου για διαβήτη καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του όσον αφορά τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.

Διαβάστε επίσης

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει κατά 38% τον κίνδυνο νόσου

Σακχαρώδης διαβήτης και παθήσεις της καρδιάς αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από COVID-19