Ο πόνος και πιθανώς το πρήξιμο στα γόνατα που περιορίζει την κινητικότητά τους μπορεί να οφείλεται στον λανθασμένο τρόπο βάδισης, στο αυξημένο σωματικό βάρος, σε κάποιο τραυματισμό ή σε φθορά της άρθρωσης του γονάτου.

Πρώτο σας μέλημα είναι να διακόψετε τις δραστηριότητες και τις ασκήσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση και ξεκουράσετε το πόδι σας. Τα κρύα επιθέματα μπορεί να προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πρέπει να πάρετε κάποια  μέτρα για την προστασία της άρθρωσης του γόνατος. Καλό είναι να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι, να αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και τις κινήσεις που απαιτούν να λυγίζετε συχνά τα γόνατα όπως π.χ,., το ανεβοκατέβασμα της σκάλας και τα βαθιά καθίσματα. Οι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης με την καθοδήγηση ενός ειδικού (π.χ., φυσίατρου) μπορεί να φανούν χρήσιμες. Επίσης το κολύμπι βοηθά.

Σε ποια περίπτωση πρέπει να δείτε το γιατρό; Ο πόνος στα γόνατα συνιστάται να διερευνάται άμεσα επειδή μπορεί να σας καθηλώσει και να περιορίσει δραστικά την κινητικότητά σας. Συνήθως ο ειδικός χορηγεί παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, ενώ μπορεί να συστήσει και εξετάσεις (π..χ, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία) για να διερευνήσει το αίτιο του προβλήματος. Εάν το πρόβλημα ξεκινά από τα κακά υποδήματα ή τον τρόπο βάδισης μπορεί να σας συστήσει μετατροπές στα παπούτσια σας (π.χ., ειδικοί πάτοι).