Μία πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι οι γηραιότεροι ενήλικες αισθάνονται νεότεροι όταν έχουν περισσότερο έλεγχο του εαυτού τους καθώς και αυτονομία στην καθημερινότητά τους, ανεξάρτητα από το στρες ή τις ανησυχίες για την υγεία τους. Ωστόσο το στρες και η υγεία παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο πόσο γερασμένοι νιώθουν οι νεότεροι ενήλικες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 116 ενήλικες από 60 έως 90 ετών και 107 νεότεροι ενήλικες (από 18 έως 36 ετών) απαντώντας για οκτώ συνεχόμενες μέρες σε ερωτηματολόγια οι ερωτήσεις των οποίων στόχευαν στην εκτίμηση του ημερήσιου στρες τους, της φυσικής τους υγείας, της αίσθησης ελέγχου που έχουν στη ζωή τους, αλλά και της ηλικίας που αισθάνονταν ότι είχαν.

«Πρόσφατα βρήκαμε ότι υπάρχουν πράγματα που γηραιότεροι ενήλικες μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν το αίσθημα ελέγχου στην καθημερινότητά τους», δήλωσε ο Shevaun Neupert, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και μέλος της συγγραφικής ομάδας της έρευνας. «Τώρα η μελέτη υπογραμμίζει πώς αυτά τα συναισθήματα ελέγχου επηρεάζουν και την εκτίμηση της ηλικίας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες όσο περισσότερο έλεγχο του εαυτού τους πιστεύουν πως έχουν, τόσο πιο νέοι νιώθουν».

Η αίσθηση ελέγχου που ο καθένας νιώθει πως έχει αλλάζει από μέρα σε μέρα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας, αυτό είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο Δρ. Neupert. «Βρήκαμε ότι όταν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονταν περισσότερο ανεξάρτητοι και ότι είχαν περισσότερο έλεγχο, ένιωθαν επίσης νεότεροι. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν συνυπολογίζονταν το στρες και η σωματική υγεία».

Ωστόσο, η αίσθηση ελέγχου δεν επηρέαζε την αντίληψη των νέων ενηλίκων για την ηλικία τους. Μάλιστα σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων το άγχος και οι αρνητικές σκέψεις τους έκαναν να γηραιότεροι.

«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη και τη σημαντικότητα οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να διατηρούν την αυτονομία τους», πρόσθεσε ο Neupert καταλήγοντας πως «Δεν είναι απλά κάτι όμορφο. Είναι και κάτι που επηρεάζει την ευεξία τους».