Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών έχει οριστεί από το 2008 η 15η Οκτωβρίου και φέτος το κάλεσμα σε αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης της σημασίας του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, ως του πιο απλού και οικονομικού τρόπου για την πρόληψη των ασθενειών και την προάσπιση της ζωής, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Για το 98,1% των συμπολιτών μας το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα είναι η κυρίαρχη μέθοδος πρόληψης της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO. Είναι βέβαιο ότι η πανδημία COVID-19 άλλαξε τις συνήθειες όλων. Έπρεπε, όμως, να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τόσο σφοδρή υγειονομική κρίση προκειμένου το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού να αντιληφθεί τη σημασία της υγιεινής των χεριών;

Τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) των ΗΠΑ, δεν είναι καινούργια και έχουν δημοσιευτεί πολύ πριν από την πανδημία: Το απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 3 στα 10 επεισόδια διαρροϊκής λοίμωξης και σχεδόν 1 στα 5 επεισόδια αναπνευστικής λοίμωξης, όπως η πνευμονία στα παιδιά, οι οποίες αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτων παιδιών παγκοσμίως. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι με το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορούν να προληφθούν οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες οδηγούν σε παρατεταμένες νοσηλείες και μερικές φορές στο θάνατο.

Κι όμως, έχει αποδειχθεί ότι πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους όταν πρέπει, όπως για παράδειγμα πριν πιάσουν φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας, όταν αλλάξουν την πάνα ενός μωρού, όταν φτερνιστούν, βήξουν ή πιάσουν τα χέρια άλλων ανθρώπων. Μπορούμε, λοιπόν, να αισθανόμαστε σίγουροι πως, όταν κάποια στιγμή η πανδημία COVID-19 υποχωρήσει, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών θα παραμείνει ψηλά στην καθημερινή μας ρουτίνα ως το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο για προστασία από τις λοιμώξεις γενικά;

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», σε συνεργασία με το CLEO, υλοποιούν για τέταρτη συνεχή χρονιά καμπάνια ενημέρωσης για την υγιεινή των χεριών ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με τίτλο «Χέρια καθαρά – Μικρόβια μακριά». Η φετινή καμπάνια, προσαρμοσμένη στις έκτακτες καταστάσεις της πανδημίας, διεξάγεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, με ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό για τη σημασία της υγιεινής των χεριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην ιστοσελίδα karkinaki.gr.

«Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει να ακουστεί παντού αυτό το απλό αλλά τόσο ουσιαστικό μήνυμα: Όταν τα χέρια μας είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι το όπλο μας απέναντι σε αυτή την απειλή, καθώς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών. Το μάθαμε τώρα, στα δύσκολα, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει η σταθερή, καθημερινή ρουτίνα μας και μετά την πανδημία. Είναι αδιανόητο να έχουμε τη λύση κυριολεκτικά… στα χέρια μας και να μην την εφαρμόζουμε», δηλώνει ο κ. Γιάννης Λιάρος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ.