Το πλεονάζον βάρος μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επανασύνδεση των νευρώνων του εγκεφάλου περιορίζοντας την πλαστικότητά του (νευροπλαστικότητα), την ικανότητά του, δηλαδή, να διαμορφώνει εκ νέου τις νευρικές οδούς που βασίζονται σε νέα ερεθίσματα και εμπειρίες, ισχυρίζεται νέα μελέτη. Η ανακάλυψη κρίνεται σημαντική για τους ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό τραύμα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Deakin που δημοσιεύεται στο Brain Sciences, προκύπτει πως αυτή η επίδραση στη νευροπλαστικότητα μπορεί να οδηγήσει τους παχύσαρκους ασθενείς σε περιορισμένη ικανότητα απομνημόνευσης ή εκμάθησης νέων πραγμάτων.

Στη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας, οι ερευνητές προχώρησαν σε μια σειρά πειραμάτων σε 15 παχύσαρκους ασθενείς ηλικίας 18 έως 60 ετών και μια ισάριθμη ομάδα ελέγχου με υγιές βάρος.

Τα πειράματα περιλάμβαναν διακρανιακή μαγνητική διέγερση, ώστε με τους επαναλαμβανόμενους γρήγορους παλμούς ρεύματος στον εγκέφαλο να διαπιστώσουν πόσο έντονα ανταποκρίθηκε. Η ομάδα ελέγχου κατέγραψε σημαντική νευρική δραστηριότητα ως απόκριση στη διέγερση, υποδηλώνοντας έτσι φυσιολογική απόκριση της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αντιθέτως, η απόκριση στην ομάδα παχυσαρκίας ήταν ελάχιστη.

Ο Δρ Brenton Hordacre από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, έκανε λόγο για πρώτες φυσιολογικές ενδείξεις μιας σύνδεσης παχυσαρκίας και μειωμένης πλαστικότητας του εγκεφάλου.

Η παχυσαρκία, η οποία προσδιορίζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ μεγαλύτερος 29,9 υποδηλώνει παχυσαρκία), σχετίζεται ήδη με μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικών διαταραχών και άνοιας, ανέφερε ο Δρ Hordacre, με το νέο εύρημα της ερευνητικής του ομάδας να προστίθεται στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 650 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από παχυσαρκία, με τις συνέπειες να εκφεύγουν του πεδίου της υγείας και να εισχωρούν στην οικονομία ως μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας διεθνώς, συμπλήρωσε.

Η απώλεια βάρους, καθώς συνάγεται από τα νέα στοιχεία, αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σημαντική για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου ή την ανάκαμψη ανθρώπων με εγκεφαλικά τραύματα ή επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο, στατιστικά, συμβαίνει σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ μόνο το ένα τρίτο επιβιώνει.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα και Εγκεφαλικό επεισόδιο: Δείτε πόσο κινδυνεύουν όσοι παίρνουν συχνά παυσίπονα

Υπέρταση: Έτσι θα μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι τρεις ώρες που γιγαντώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας