Στον έλεγχο του διαβήτη βοηθά το ζεστό μπάνιο σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα υπό τον Δρ Hisayuki Katsuyama του νοσοκομείου Kohnodai στην Ιαπωνία, η οποία παρουσιάστηκε κατά τις διαδικτυακές εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Βάσει της μελέτης, η έκθεση στη θερμότητα μέσω ενός ζεστού λουτρού έχει ευεργετική επίδραση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η τιμή της οποίας αποτελεί δείκτη ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμική θεραπεία, όπως η σάουνα και το υδρομασάζ, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το ποσοστό σωματικού λίπους, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θεραπευτικό εργαλείο στην καθημερινότητα ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, έως σήμερα δεν είχαν υπάρξει μελέτες σε μεγάλο δείγμα ασθενών που να εξετάζουν την επίδραση στις μεταβολικές παραμέτρους πασχόντων σε πραγματικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές υπό τον Δρ Hisayuki Katsuyama μελέτησαν τη συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας του ζεστού μπάνιου (στην Ιαπωνία οι περισσότερες κατοικίες διαθέτουν μπανιέρα-υδρομασάζ) και των ανθρωπομετρικών μετρήσεων και τον αιματολογικών εξετάσεων 1.297 πασχόντων από διαβήτη που επισκέπτονταν τακτικά τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Kohnodai μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά έκαναν ζεστό μπάνιο: τέσσερα ή περισσότερα την εβδομάδα, μεταξύ ενός και τεσσάρων και λιγότερο από ένα.

Κατόπιν στατιστικής ανάλυσης προέκυψε ότι η η μέση συχνότητα ήταν 4,2 φορές την εβδομάδα και η μέση διάρκεια του μπάνιο 16 λεπτά. Το μειωμένο σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια της μέσης, η διαστολική αρτηριακή πίεση και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη συσχετίστηκαν όλα με αυξημένη συχνότητα ζεστού λουτρού.

Περαιτέρω στατιστική ανάλυση καθόρισε τη συχνότητα του μπάνιου ως σημαντικό καθοριστικό παράγοντα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης έπειτα από προσαρμογή των δεδομένων σε ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος, λήψη ινσουλίνης και εκ του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η πρώτη ομάδα (με τη μεγαλύτερη συχνότητα ζεστού μπάνιου) είχε μέση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 7,10%, η δεύτερη ομάδα 7,20% και η τρίτη ομάδα 7,36%.

Το ζεστό μπάνιο προέκυψε, επίσης, ως ανεξάρτητος παράγοντας του δείκτη μάζας σώματος μετά την προσαρμογή των δεδομένων στην ηλικία και το φύλο, με την πρώτη ομάδα να έχει το χαμηλότερο μέσο ΔΜΣ. Εξίσου ευεργετική συσχέτιση προέκυψε και ως προς τη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Ο παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο την καρδιά των ασθενών

Διαβήτης: Τι αυξάνει τον κίνδυνο όσο και η ανθυγιεινή διατροφή;

Διαβήτης: Τι να αυξήσουμε στη διατροφή μας για να τον κρατήσουμε μακριά μας