Η Ατοπική Δερματίτιδα, στη μέτρια και σοβαρή μορφή της, φαίνεται από τη δερματική βλάβη που προκαλεί. Αλλά η πραγματικότητα κρύβεται κάτω από το δέρμα… Εκεί, ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με το παραμικρό!

Μάλιστα, ακόμα και όταν το δέρμα τους φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και είναι απλά θέμα χρόνου πότε η επόμενη έξαρση θα κάνει την εμφάνισή της. Οι εξάρσεις συνήθως εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε άτομο και μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα. Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή: ξηρό, κνησμώδες δέρμα σε κάποια μέρη του σώματος.

Τα εξανθήματα είναι απλώς μία από τις πτυχές της νόσου, καθώς οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται στην επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα συνήθως λόγω του κνησμού καθυστερούν να αποκοιμηθούν, ενώ περιστασιακά ή συχνά αναγκάζονται να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητά τους, έχουν ένα σχεδόν μόνιμο αίσθημα κόπωσης, αισθάνονται αμηχανία και πιθανά ντροπή για την εμφάνιση του δέρματός τους. Για να κατανοήσουν ουσιαστικά οι ασθενείς την Ατοπική Δερματίτιδα ώστε να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, χρειάζεται να γνωρίζουν το βαθύτερο αίτιο της νόσου και να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό.

Τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος;
Στους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος είναι λιγότερο ανθεκτική και πιο επιρρεπής στην είσοδο παραγόντων από το περιβάλλον και περαιτέρω ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βλάβη που προκαλείται από το ξύσιμο συμβάλλει επίσης στην καταστροφή των κυττάρων του δέρματος, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη διείσδυση ξένων σωματιδίων.

Δενδριτικά κύτταρα, ταξιδεύουν στον πλησιέστερο λεμφαδένα για να ενεργοποιήσουν τα Τ κύτταρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αναπτύξουν πλήρη ανοσολογική απάντηση.

Τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα εκκρίνουν στην συνέχεια ουσίες που τελικά οδηγούν στη γνώριμη ερυθρότητα και το εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος.

Στους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, παρόλο που το μη προσβεβλημένο δέρμα φαίνεται φυσιολογικό, στην πραγματικότητα υπάρχει εμμένουσα υποκείμενη φλεγμονή λόγω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα λοιπόν και όταν το δέρμα φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και είναι απλά θέμα χρόνου η επόμενη έξαρση να κάνει την εμφάνισή της. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα αλλά και τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στο atopicderma.gr

Η διαχείριση της νόσου

Μία σημαντική πτυχή της αυτοδιαχείρισης της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι να γνωρίζουν οι ασθενείς τι πρέπει να κάνουν και πότε. Γι’ αυτό τον λόγο, έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους πλάνο δράσης. Ένα πλάνο δράσης είναι ένα εξατομικευμένο έγγραφο, το οποίο μπορούν να το δημιουργήσουν σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό. Το πλάνο περιλαμβάνει τις οδηγίες του γιατρού για τη διαχείριση της Ατοπικής Δερματίτιδας, από τη βασική φροντίδα του δέρματος μέχρι και την αντιμετώπιση των εξάρσεων.

Συνεπώς, ο ασθενής με Ατοπική Δερματίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του σημαντικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… Μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά. Επισκεφτείτε το atopicderma.gr  όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τη νόσο και να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο δράσης, το οποίο μπορείτε να έχετε μαζί σας στο επόμενο ραντεβού και να το συμπληρώσετε μαζί με τον γιατρό σας.