Κάνοντας μερικές καθοριστικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής θα δείτε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης να μειώνονται και τον κίνδυνο για την καρδιά σας να απομακρύνεται σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Mayo.

Ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο επιτυχημένος έλεγχος των τιμών της πίεσης μέσω ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να εξασφαλίσει την αποφυγή λήψης στανινών, της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Χάστε βάρος. Το αυξημένο σωματικό βάρος και ιδιαίτερα η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, δηλαδή η συσσώρευση των περιττών κιλών στη περιοχή της κοιλιάς, θεωρούνται επιβαρυντικά για την αύξηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Υπολογίζεται ότι η απώλεια κάθε επιπλέον κιλού οδηγεί σε μείωση κατά 1mmHg των τιμών της πίεσης.

Συνιστάται η περίμετρος της μέσης των ανδρών να μην υπερβαίνει τα 102 εκατοστά και των γυναικών τα 89 εκατοστά.

Ασκηθείτε. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα όπως τα 150 λεπτά την εβδομάδα ή περίπου 30 λεπτά την ημέρα, σχεδόν καθημερινά μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της πίεσης κατά 5 έως 8 mmHg σε υπερτασικούς. Ωστόσο απαιτείται συνέπεια, επειδή τυχόν διακοπή της άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε επάνοδο της πίεσης στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα.

Οι αερόβιες ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν το περπάτημα, το τρέξιμο, την ποδηλασία, το κολύμπι και τον χορό. Συνιστάται να συμπεριλάβετε και προπονήσεις ενδυνάμωσης δυο φορές την εβδομάδα.

Τρώτε πιο υγιεινά. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την αποφυγή κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης ακόμη και κατά 11mmHg  σε υπερτασικούς ασθενείς. Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο ονομάζεται δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) και έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η δίαιτα DASH μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή και «υπόσχεται» μείωση στις τιμές της πίεσης μέσα σε δυο εβδομάδες.

Αυξήστε το κάλιο το οποίο αντιρροπεί τη δράση του νατρίου. Η καλύτερη πηγή καλίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και ότι τα συμπληρώματα.

Μειώστε το νάτριο. Ακόμη και μια μικρή μείωση του νατρίου (αλατιού) στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης κατά 5-6 mmHg σε ασθενείς με υπέρταση. Συνιστάται το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 2.300 mg την ημέρα και ιδανικά να μην ξεπερνά τα 1.500.

Για τη μείωση του νατρίου στη διατροφή σας αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και μην προσθέτετε αλάτι στο μαγείρεμα.

Μειώστε το αλκοόλ. Η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δυο για τους άνδρες) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης ενδεχομένως και κατά 4 mmHg. Από την άλλη μεριά η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της πίεσης.

Κόψτε το κάπνισμα. Κάθε τσιγάρο που καπνίζετε αυξάνει την πίεσή σας για αρκετά λεπτά μετά το σβήσιμό του. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και να οδηγήσει σε συνολική βελτίωση της υγείας.

Μειώστε τον καφέ. Αν και παραμένει αμφιλεγόμενος ο ρόλος της καφείνης στις τιμές της αρτηριακής πίεσης, εντούτοις η μείωσή του θεωρείται μια ενδεδειγμένη κίνηση για τον καλύτερο έλεγχο της πίεσης.

Ο συστηματικός έλεγχος των τιμών της πίεσης και η επίσκεψη στον καρδιολόγο για την παρακολούθηση του ασθενούς επιβάλλονται σε κάθε περίπτωση για την σωστή φροντίδα των πασχόντων από υπέρταση.