Αν όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος αυξάνεται και η παρόρμησή σας να ξεχάσετε τη μάσκα προσώπου, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, οι ειδικοί συνιστούν να μην ενδώσετε στον πειρασμό.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα και να διατηρούμε την κοινωνική απόσταση και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και οι δύο αυτές κινήσεις αποτελούν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», αναφέρει η Δρ. Anne Rimoin, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο UCLA, επικαλούμενη και μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Αν, λοιπόν, έχετε δυσκολία στην αναπνοή και ο ιδρώτας στάζει στο πρόσωπό σας όταν φοράτε τη μάσκα, υπάρχουν τρόποι να επιβιώσετε από τη ζέστη του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα προστατεύεστε από τον κορωνοϊό.

Γιατί μας ζεσταίνει η μάσκα;
Αν αισθάνεστε αποπνικτικά φορώντας τη μάσκα, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η μάσκα παγιδεύει τη ζέστη. «Όταν αναπνέουμε δροσιζόμαστε, επομένως η χρήση μάσκας μας κάνει να ζεσταινόμαστε πιο γρήγορα όταν η θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή και ειδικά όταν συνοδεύεται από υγρασία», επισημαίνει ο Δρ. Richard Wenzel, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth.

Αν, λοιπόν, αντιμετωπίσετε δυσκολία στην αναπνοή, σιγουρευτείτε ότι έχετε τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση από τους άλλους, βγάλτε τη μάσκα και πιείτε νερό.

Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη
Στην περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε εκτός σπιτιού τις ημέρες του καύσωνα, φροντίστε να το κάνετε είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα, που η ζέστη δεν είναι τόσο έντονη, καθώς η μάσκα θα επιδεινώσει τη δυσκολία στην αναπνοή.

Επιλέξτε μάσκα από υλικό που «αναπνέει»
Κάποια από τα αναπνευστικά σας προβλήματα μπορεί να οφείλονται στο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η μάσκα σας. Οι βαμβακερές μάσκες επιλέγονται από τους περισσότερους καθώς το υλικό «αναπνέει», ενώ παράλληλα είναι και άνετες. Οι μάσκες με βαμβακερό εξωτερικό στρώμα και ζέρσεϊ εσωτερικό είναι κι αυτές μια καλή επιλογή.

Η ιδανική υφασμάτινη μάσκα πρέπει να εφαρμόζει στο πρόσωπο σωστά αλλά άνετα, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα και να μπορεί να πλένεται και να στεγνώνει χωρίς να χαλάει η εφαρμογή και το σχέδιό της, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Έχετε μαζί σας εφεδρική μάσκα
Μια υγρή μάσκα μπορεί να κολλήσει στο πρόσωπο και να εμποδίσει την αναπνοή σας. Αν, λοιπόν, ιδρώνετε λόγω ζέστης, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια εφεδρική μάσκα, τυλιγμένη σε μια πλαστική σακούλα συσκευασίας τροφίμων.

Διαβάστε επίσης

Δυσάρεστη αναπνοή λόγω μάσκας; Τέσσερις τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Μάσκα για τον κορωνοϊό: Αυτή είναι η μάσκα που απαγορεύεται να φοράτε, γιατί είναι επικίνδυνη

Κορωνοϊός – Έρευνα: Ποια είναι τα μέτρα που πραγματικά αποδίδουν