Όλοι οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ενδέχεται να οδηγήσουν σε πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων όπως κατάθλιψη, άγχος, ακόμη και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αυτό το συλλογικό τραύμα που βιώνουμε μπορεί να βιωθεί πολύ άσχημα, αλλά δεν είναι η πρώτη τέτοια κρίση στη σύγχρονη ιστορία. Για παράδειγμα, έρευνες και μελέτες πάνω σε κρίσεις όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, ο ιός Έμπολα και το SARS αποκαλύπτουν ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους τα άτομα ανταποκρίνονται επαρκώς σε πανδημίες και κρίσεις και δείχνουν ένα δρόμο καλύτερης προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.
Παρένθεση: Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πλέον τα βασικά: είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει μία καθημερινή ρουτίνα, να ασκούνται, να χαλαρώνουν, να κάνουν διαλογισμό, να φροντίζουν το σώμα τους και να συνδέονται με φίλους και συγγενείς χρησιμοποιώντας τις ευκολίες της ψηφιακής τεχνολογίας. Ωστόσο, εδώ είναι μερικές πιο ψαγμένες προτάσεις που βασίζονται σε στοιχεία για το πώς οι ψυχικά ισχυροί άνθρωποι ανταποκρίνονται σε κρίσεις. Μπορούν να σας βοηθήσουν όχι μόνο να διαχειριστείτε την πανδημία αλλά να μειώσετε την πιθανότητα μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Περιορίζουν την έκθεση στα Media
Παλαιότερες και καθόλα επίκαιρες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες πρόβλεψης για το πόσο καλά θα ανταποκριθεί ένα άτομο σε μια κρίση (όπως είναι η πανδημία). Το πρώτο είναι πόσο ευάλωτοι ήταν στη ζωή τους πριν την κρίση. Το δεύτερο είναι πόσα Νέα κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και αν για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για το δεύτερο μπορούμε: Η καθημερινή έκθεση στα μέσα ενημέρωσης συσχετίστηκε με αυξημένη δυσφορία και κακή ψυχολογική λειτουργία μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με εκείνους που περιόρισαν την «κατανάλωση» ειδήσεων και Μέσων. Επιπλέον, οι διανοητικά δυνατοί άνθρωποι όχι μόνο περιορίζουν την έκθεση στα Μέσα, αλλά επιλέγουν αξιόπιστα και υπεύθυνα έντυπα και Μέσα που λένε «όχι» σε ενοχλητικές εικόνες και έντονη δραματοποίηση.
Επιλέγουν προσεκτικά τους ηγέτες που ακολουθούν
Οι διανοητικώς ισχυροί άνθρωποι ακολουθούν και παρακολουθούν δημοσίως εκείνους που εμφανίζουν ηγετικές ικανότητες και ψυχική υγεία, που παρουσιάζουν τα γεγονότα με έναν πειστικό, τεκμηριωμένο, ήρεμο και διεξοδικό τρόπο. Αυτό αφορά πολιτικούς ηγέτες, επιστήμονες, διαμορφωτές γνώμης και γενικώς επιδραστικούς ανθρώπους λόγω ρόλου ή θέσεις. Κάνοντας αυτό κερδίζουν σε σταθερότητα και ψυχική ηρεμία και έχουν σημεία αναφοράς στα οποία μπορούν να προστρέξουν ανά πάσα στιγμή.
Δεν πιέζουν τους εαυτούς τους να είναι πιο παραγωγικοί
Παρότι υπάρχει πίεση -από το γραφείο λ.χ.- ώστε να είστε πιο παραγωγικοί τώρα με την τηλεργασία, λόγω του αυξημένου χρόνου που μπορεί να έχετε στο σπίτι, η αλήθεια ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατον. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι νιώθουν ανασφάλεια τόσο για την υγεία τους όσο και για την επόμενη μέρα, για τις δουλειές τους και σπανίως μπορούν να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της δημιουργικής πυραμίδας χωρίς ισχυρή βάση. Και βάση είναι ένα ήρεμο και ασφαλές ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, κάτι που δεν τώρα δεν υφίσταται. Επομένως το να μην ασκούν πίεση στον εαυτό τους για παραγωγικότητα και αποδόσεις είναι θεμιτό, αλλά και μια έξυπνη κίνηση αποφόρτισης.
Περιορίζουν τα τοξικά άτομα
Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι πιάνουν στον αέρα το δηλητήριο που εκπέμπουν τα τοξικά άτομα και περιορίζουν την επαφή μαζί τους. Και αν είχατε μια δικαιολογία να αντέξετε κουτσομπολιά, ψέματα, απαιτητικές, εγωκεντρικές και χειριστικές συμπεριφορές στην περίοδο όπου όλα ήσαν ομαλά, στον καιρό της πανδημίας πρέπει να διακόψετε τις σχέσεις μαζί τους αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε την ευημερία σας. Είναι ζωτικής σημασίας να το κάνετε, τώρα που βρίσκεστε σε «κατάσταση επιβίωσης» (survival mode).