Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία ανέδειξε ότι οι νέοι είναι βαθιά προβληματισμένοι σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η ανησυχία αυτή φαίνεται, μάλιστα, να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτεταμένες επιπτώσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sustainable Earth Reviews, επικεντρώθηκε σε φοιτητές πανεπιστημίου της γενιάς Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010), διαπιστώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή ήταν η υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντική τους ανησυχία.

Ειδικότερα, ένα εντυπωσιακό 80% εξέφρασε είτε «ανησυχία» είτε «έντονη ανησυχία» για την κλιματική αλλαγή, ενώ πολλοί συμμετέχοντες αναγνώρισαν συναισθήματα άγχους που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.

Αυτή η μορφή άγχους, που πηγάζει από τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, εκδηλώνεται ως ανησυχητικές σκέψεις, συντριπτική αγωνία για τις μελλοντικές κλιματικές καταστροφές και τη συνεχιζόμενη μοίρα της ανθρωπότητας και του κόσμου. Συχνά, οδηγεί σε συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας, θυμού, κόπωσης, αδυναμίας και θλίψης.

Η Dora Marinova, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Curtin με ειδίκευση στην αειφορία, παρατήρησε ότι αυτό το κλιματικό άγχος συμβάλλει σημαντικά στη γενική ανησυχία της γενιάς Z για το μέλλον, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν πολύ και, κατά κάποιον τρόπο, εκφοβίζονται από την έλλειψη συγκεκριμένης δράσης που λαμβάνεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Οι σοβαρές ανησυχίες της γενιάς Z είναι πιθανό να επηρεάσουν όχι μόνο την ψυχική τους υγεία, την οποία η κοινωνία και το σύστημα δημόσιας υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, αλλά και τις αποφάσεις της ζωής τους. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν χρήματα, τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, τις επιλογές καριέρας και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Η έρευνα αποκάλυψε κι ένα ακόμη, πολύ ενδιαφέρον εύρημα: Παρά τις ανησυχίες τους, μόνο το 35% της γενιάς Ζ συμμετέχει ενεργά στον παραδοσιακό ακτιβισμό για το κλίμα, όπως η συγκέντρωση χρημάτων, οι δωρεές, η υποστήριξη πολιτικών εκστρατειών ή η συμμετοχή σε πορείες και διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με την δρ. Diana Bogueva από το Πανεπιστήμιο Curtin, οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούν αντ’ αυτού τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να ενημερωθούν.

Η ίδια σημείωσε ότι, ενώ οι διαδικτυακές δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας, η γενιά Z ίσως χρειαστεί να συμμετέχει πιο ενεργά με συμβατικούς τρόπους στην προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα οι πολιτικές εκστρατείες. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να συνδεθούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλες γενιές, ασκώντας μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων που επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα και εξασφαλίζουν έναν κατοικήσιμο πλανήτη για όλους.

Η δρ. Bogueva τόνισε ότι δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Gen Z να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής -ένα πρόβλημα που ούτως ή άλλως δεν δημιούργησε. Ωστόσο, τόνισε, «η ανάληψη ουσιαστικής δράσης θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των ατομικών συναισθημάτων άγχους και αδυναμίας».

«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης στην προσωπική τους ζωή, είτε πρόκειται για την επιλογή μιας καριέρας που έχει αντίκτυπο, είτε για την προσαρμογή των προϊόντων ή των τροφίμων που καταναλώνουν», πρότεινε η ειδικός. «Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι τρομακτικές, όμως δεν είναι πολύ αργά για τη γενιά Z να κάνει τη διαφορά, αγωνιζόμενη για ένα βιώσιμο μέλλον», κατέληξε η δρ. Bogueva.

Διαβάστε επίσης:

Οι νέοι αγωνιούν για την κλιματική αλλαγή – Πόσο βάλλεται η ψυχική τους υγεία

Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει τον κίνδυνο για τους πνεύμονες – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Κλιματική αλλαγή: Μια διογκούμενη απειλή για τη σωματική και ψυχική υγεία