Ψηλές ή όμορφες, με χιούμορ, τσαχπίνες ή «καλές νοικοκυρές», ο κατάλογος με τις αρετές που πρέπει να έχει μια γυναίκα για να είναι ελκυστική στο ανδρικό φύλο φαίνεται να μην τελειώνει, ακόμη και αν έρευνες υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει αυτό που θέλουν οι άνδρες από τις γυναίκες. Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο όταν στη συζήτηση εισέρχεται ο παράγοντας «γυναικεία ευφυΐα». Τελικά προκαλούν τρόμο ή θαυμασμό οι έξυπνες γυναίκες;

Την απάντηση στο φλέγον ερώτημα επιχειρεί να δώσει η Δρ Wendy L. Patrick, ανατρέχοντας σε έρευνα της επίκουρης καθηγήτριας Ψυχολογίας Lora E. Park από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. Η μελέτη είχε εξετάσει το αντίκτυπο της ευφυΐας και της ψυχολογικής απόστασης στην έλξη που νιώθουν οι άνδρες για τις γυναίκες. Η έννοια της απόστασης αναφέρεται σε μια ατομική εμπειρία που περιλαμβάνει τη σχέση εγγύτητας που νιώθει το υποκείμενο ως προς τους στόχους του καθώς και τη σύγκριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του σε σχέση με τους άλλους.

Φαίνεται λοιπόν πως οι έξυπνες γυναίκες μάλλον φοβίζουν την πλειονότητα των ανδρών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, οι άνδρες μπορούν να θαυμάσουν το μυαλό μιας γυναίκας και παράλληλα να νιώθουν ασφαλείς ακόμη και αν τη θεωρούν εξυπνότερη, μόνο εφόσον διαφέρουν οι στόχοι τους. Στην αντίθετη περίπτωση, αισθάνονται ότι ο ανδρισμός τους απειλείται.

Ας υποθέσουμε, σύμφωνα με το παράδειγμα που χρησιμοποιεί η Δρ Park στη μελέτη, ένας άνδρας συμφωνεί να βγει ραντεβού με μια γυναίκα που συστήνεται ως αθλητική και αστεία. Αν και ο συνδυασμός των δύο χαρακτηριστικών μοιάζει ιδανικός εκ πρώτης όψεως, η εξέλιξη ενδεχομένως να μην είναι ευχάριστη για τον άνδρα αν περνώντας από το θεωρητικό στο πρακτικό μέρος, έναν αγώνα γκολφ επί παραδείγματι, η γυναίκα αποδειχθεί ισχυρότερη. Έτσι, ο αρχικός ενθουσιασμός από την αρχική περιγραφή θα αντικατασταθεί από ένα αίσθημα απειλής.

Συνεπώς, είναι καταδικασμένες οι έξυπνες γυναίκες να παραμείνουν single και να αναζητήσουν τα 8 χρήσιμα tips που αυξάνουν τις πιθανότητες μιας σχέσης;

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να αναζητούν στον ιδανικό σύντροφο περισσότερες αρετές ώστε να προκαλείται ο θαυμασμός, ήταν αναμενόμενο οι άνδρες να νιώθουν έλξη για τις εξυπνότερες γυναίκες που δεν μπλέκονται στα δικά τους χωράφια.

Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις γυναίκες με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Όπως εξηγεί η Δρ Patrick, στην πραγματική ζωή και με τη μεσολάβηση του χρόνου, η έλξη προκύπτει από ένα συνδυασμό στοιχείων που ενισχύουν το αίσθημα της συνεργασίας παρά του ανταγωνισμού. Άλλωστε, η ουσιαστική χρησιμότητα της ευφυΐας είναι να μπορείς να αισθανθείς πραγματικό θαυμασμό για όσα καταφέρνει ο σύντροφος, αντλώντας έμπνευση και όχι νιώθοντας φόβο και ανασφάλεια, καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης:

Αντιγήρανση: Ποιες γυναίκες έχουν πιο νεανικό – και πιο έξυπνο – μυαλό

Ο εγκέφαλος των γυναικών νεότερος από ό,τι των ανδρών ίδιας ηλικίας

Ποιοι έχουν τις λιγότερες αναστολές και τους περισσότερους συντρόφους