Οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα της μητέρας τους όταν ο τόνος της φωνής της είναι κυριαρχικός υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cardiff σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο  Developmental Psychology.

Μιλώντας στον γιο ή την κόρη με ένα πιεστικό τόνο συνήθως συνοδεύεται από μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων και ψυχικής απομάκρυνσης ανακάλυψε η νέα έρευνα.

Στην πειραματική μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1000 έφηβοι 14-15 ετών και είναι η πρώτη που εξετάζει τον τρόπο που τα άτομα ανταποκρίνονται στον τόνο της φωνής όταν λαμβάνουν οδηγίες από τη μητέρα τους ακόμη και όταν οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι ακριβώς οι ίδιες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Netta Weinstein από το Πανεπιστήμιο του Cardiff εξηγεί ότι αν οι γονείς θέλουν να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τις συζητήσεις με το παιδί τους είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν έναν υποστηρικτικό και θετικό τόνο φωνής, κάτι που δυστυχώς εύκολα ξεχνιέται ιδιαίτερα όταν οι γονείς είναι στρεσαρισμένοι και κουρασμένοι.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι έφηβοι είναι πολύ πιο πιθανό να προσπαθήσουν περισσότερο στο σχολείο ή στο σπίτι, όταν τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν θετικές, ενισχυτικές και υποστηρικτικές εκφράσεις , επειδή νιώθουν ότι κάποιος τους φροντίζει και αισθάνονται ευτυχισμένοι.

Στην έρευνα συμμετείχαν 486 αγόρια και 514 κορίτσια 14-15 ετών. Στο πλαίσιο του πειράματος κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε αιτήματα που διατυπώνονταν από τις μητέρες είτε σε αυστηρό, σε ουδέτερο ή υποστηρικτικό τόνο.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι ο τόνος της φωνής επηρέαζε σημαντικά την συναισθηματική κατάσταση, τη συμπεριφορά και τις προθέσεις του παιδιού.

Η έρευνα αναδεικνύει τη δύναμη που έχει ο τόνος της φωνής καθώς και ότι η επιλογή του κατάλληλου τόνου επικοινωνίας είναι σημαντική σε όλες μας τις συνομιλίες.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν τις φυσιολογικές αλλαγές που προκαλεί ο τόνος της φωνής στους παλμούς της καρδιάς και την αγωγιμότητα του δέρματος καθώς και πόσο διαρκούν αυτές οι αλλαγές.