Οι ενήλικες που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είχαν περισσότερο από τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους συγκριτικά με εκείνους που δεν έπασχαν από τη διαταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους πάσχοντες από OCD να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως το να απέχουν ή να διακόψουν το κάπνισμα, να ασκούνται πιο τακτικά και να διατηρούν ένα υγιές βάρος προκειμένου να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ya-Mei Bai, καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Βετεράνων της Taipei και του Εθνικού Πανεπιστημίου Yang Ming Chiao Tung της Ταϊβάν.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια κοινή, κάποιες φορές εξουθενωτική πάθηση της ψυχικής υγείας, που χαρακτηρίζεται από ενοχλητικές, ανεπιθύμητες σκέψεις, ιδέες ή αισθήσεις (εμμονές) που κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται «υποχρεωμένο» να κάνει κάτι επαναλαμβανόμενα. Οι επαναληπτικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το OCD, όπως το πλύσιμο των χεριών, ο έλεγχος των πραγμάτων ή το συνεχές καθάρισμα, μπορούν να παρέμβουν σε μεγάλο βαθμό στις καθημερινές δραστηριότητες και κοινωνικές επαφές του ατόμου. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι το OCD εμφανίζεται συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο εγκεφαλικό τραυματισμό. Αυτό που παρέμεινε ασαφές ήταν αν ίσχυε και το αντίστροφο: μπορεί το OCD να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Για να το διαπιστώσουν, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας της περιόδου 2001-2010 από τη βάση δεδομένων υγείας της Ταϊβάν για να συγκρίνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ 28.064 ενηλίκων με OCD και 28.064 υγιών ατόμων. Η μέση ηλικία διάγνωσης της διαταραχής ήταν τα 37 έτη και γυναίκες και άνδρες αντιπροσωπεύονταν σχεδόν εξίσου στα δεδομένα. Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των δύο ομάδων για 11 χρόνια.

Από την ανάλυση βρέθηκε ότι:

  • Οι ενήλικες με OCD είχαν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από ένα θρόμβο στο αίμα συγκριτικά με εκείνους που δεν έπασχαν από τη διαταραχή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε ενήλικες άνω των 60 ετών.
  • Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αποτελούσε ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμα και μετά τον έλεγχο για άλλους παράγοντες που είναι γνωστό πως αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης τύπου 2.
  • Δεν βρέθηκε καμία διαφορά στον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Η φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του OCD δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Για πολλές δεκαετίες, οι μελέτες βρίσκουν μια σχέση ανάμεσα στο εγκεφαλικό επεισόδιο αρχικά και το OCD αργότερα. Τα ευρήματά μας υπενθυμίζουν στους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την αρτηριακή πίεση και το λιπιδικό προφίλ, τα οποία είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με OCD. Πάντως, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχικές διαδικασίες που συνδέονται με το OCD μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου », επισημαίνει ο Δρ. Bai said.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ανάμεσα στους περιορισμούς της μελέτης ήταν το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκαν μόνο ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα, επομένως κάποια περιστατικά μπορεί να αγνοήθηκαν. Επίσης, δεν συμπεριλήφθηκαν πληροφορίες για τη σοβαρότητα της νόσου, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό ή περιβαλλοντικές επιρροές. Επιπλέον, η μελέτη ήταν παρατηρητική, άρα μπορεί να δείξει μόνο έναν συσχετισμό ανάμεσα στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, χωρίς να αποδεικνύει σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Διαβάστε επίσης

Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η επαναστατική αντιμετώπιση που σώζει ζωές

Εμμονές και ψυχαναγκασμοί: Με ποιο τρόπο επηρεάζει τους πάσχοντες η πανδημία

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η διατροφή που μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο